Još gore dolazi: Šta ako Evropa ne pronađe zamenu za ruski gas?

Evropljani ovih dana pokazuju optimizam po pitanju punjenja rezervoara za nadolazeću zimu, jer cene prirodnog gasa padaju.

Kao posledica uzajamnih sankcija između Rusije i zemalja Evropske unije, nakon rata koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine, Evropska komisija je usvojila plan “Štedi gas za sigurnu zimu” kako bi se sprečili poremećaji u snabdevanju ruskim gasom.

Evropa je prošle zime uspela da prebrodi krizu u snabdevanju gasom i energentima, uspela je da smanji potrošnju gasa i za gotovo dve trećine smanji uvoz gasa koji je do sada stizao iz Rusije.

Evropa je takođe prošle godine uspela da veoma brzo diverzifikuje svoje izvore gasa i napuni rezervoare po ceni od više od 50 milijardi dolara, prema podacima Evropske komisije. Međutim, visoki troškovi energije koštali su Stari kontinent gotovo trilion dolara kao rezultat paketa pomoći koji su obezbeđenini potrošačima i kompanijama, navodi agencija “Blumberg”.

Evropljani ovih dana pokazuju optimizam po pitanju punjenja rezervoara za nadolazeću zimu, jer cene prirodnog gasa padaju. Međutim, veliki izvoznici u Zalivu i energetski stručnjaci upozorili su Evropu da bi ono što dolazi moglo biti gore i da će proći još dosta vremena do proglašavanja kraja svetske energetske krize.

Alternativa ruskom gasu

Što se tiče alternative ruskom gasu, istraživač i međunarodni stručnjak u oblasti energetike Anas Alhadži smatra da, iako u ovom trenutku nije moguće osloniti se na ruski gas, Evropa se ne može u potpunosti osloboditi zavisnosti od Rusije, i da su SAD jedina zemlja koja može obezbediti veliku količinu gasa za Evropu.

On smatra da će potražnja za gasom i tečnim gasom biti velika tokom narednih godina, očekujući da će njegove cene značajno porasti, što znači nastavak gasne krize u Evropi. Cena ovog energenta biće visoka, a Stari kontinent neće biti u stanju to da podnese.

Ocenjujući evropsku situaciju, Gulmira Rzajeva, glavna istraživačica Oksfordskog instituta za energetske studije, rekla je da je Evropska unija i dalje u stanju oporavka od istorijske krize zbog prekida isporuke ruskog gasa.

Iako se tržište oporavilo od ovog šoka, rizici bi mogli biti pogoršani daljim prekidom isporuke gasa tokom naredne dve godine. Naglasila je da je potrebno da EU traži nove puteve kako bi osigurala pristup izvorima gasa.

Smatra da Evropa ima druge opcije osim prirodnog gasa, jer postoji mnogo dobavljača i alternativa na koje se može osloniti, ali je problem često u troškovima i sklapanju dugoročnih ugovora. Skrenula je pažnju da Evropa ne želi da ulazi u takve dogovore i traži alternativna i privremena rešenja.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!