Crna Gora biće Monte Karlo

Za 81 fotelju u Skupštini Crne Gore na vanrednim parlamentarnim izborim 11. juna boriće se 17 političkih subjekata, što je rekord svih dosadašnjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. Političke partije, u većini slučajeva, na izbore izlaze u koalicijama. Skoro bez izuzetka, svi građanima obećavaju ekonomski preporod, poručujući da će, ukoliko glasaju za njih, „živeti kao u Monte Karlu”.

Zanimljivost ovih izbora je napuštanje velikih identitetskih priča kojima su skoro četiri decenije „barjačile po Crnoj Gori” ne samo vladajuće, već i opozicione partije. Sporadično se pominju sporni nacionalni simboli – himna i zastava, suverenost države, jezik i pismo. Jedino koalicija „Za budućnost Crne Gore Nova srpska demokratija – Demokratska narodna partija – Radnička partija” obećava da će, ukoliko osvoji vlast, poništiti partijsku odluku Mila Đukanovića da prizna oteto Kosovo i Metohiju kao nezavisnu državu. Među građanima, ali posebno u političkim krugovima, odjeknuo je poziv Milana Kneževića, koji je pozvao Bošnjake i muslimane da zajedno grade buduću vladu i sudbinu Crne Gore.

„Bošnjaci i muslimani, vi ste naša braća, ovo je zajednička država. Mi nikad nismo bili neprijatelji. Imate pravo da se osećate u ovoj državi kao njeni punopravni građani, ali želimo da nas razumete da smo svih ovih 20 godina bili tretirani kao antidržavni neprijatelji i sada vam kažem da u našoj vladi želimo da nam budete partneri, da zajednički gradimo budućnost Crne Gore,“ poručio je Knežević i dodao: „Želimo da u svakoj narednoj vladi budu nacionalne manjine, ali želimo da i vi kažete da nema vlade bez Srba, samo to tražimo i evo ruka saradnje i partnerstva”.

Na drugoj strani je nekadašnja vladarka Crne Gore tokom 35 godina – Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića. Nosilac liste DPS-a Danijel Živković poručio je da je program njihove koalicije „zasnovan na socioekonomskim temama, posvećen građanima, naučnoj zajednici i penzionerima”, pitajući javno građane: „Kako može neko ko ne poštuje naše svete simbole, našu zastavu, naš grb i našu himnu da upravlja Crnom Gorom? Kako mogu da upravljaju Crnom Gorom oni koji Crnu Goru ne smatraju svojom matičnom državom? Kako mogu da se nadmeću i da budu naša politička konkurencija oni koji poništavaju sve vrednosti građanskog, multinacionalnog i savremenog društva?”

Podseća da je DPS s ostalom opozicijom za godinu smenio „onu skalameriju od nakaradne, apostolske vlade Zdravka Krivokapića, godinu dana nakon toga smenili smo i nesrećnu vladu Dritana Abazovića i zahvaljujući svima vama došli do prilike da 11. juna ispravimo sve greške koje su se desile nakon 30. avgusta 2020. godine”.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!