Orlić: Punopravno članstvo u EU predstavlja strateško opredeljenje Srbije

Predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je tokom sastanka sa predstavnicima radne grupe Saveta Evropske unije za proširenje (COELA), da punopravno članstvo u EU predstavlja strateško opredeljenje i prioritet srpske spoljne politike.

Orlić je juče na sastanku izrazo zadovoljstvo zbog dosadašnje saradnje sa delegacijom EU u Srbiji, kao i rezultata koje je Srbija prethodnih godina ostvarila sa svojim partnerima iz EU. Zahvalio je i na podršci evropskom putu Srbije, ukazujući na sveukupni napredak kako u ekonomskom pogledu, tako i u brojnim reformama sprovedenim u cilju bolje i prosperitetnije budućnosti svih građana Srbije, saopštila je pres služba Skupštine Srbije.

Orlić je naglaso da je NS RS kompletirala reformu pravosuđa započetu promenom Ustava prošle godine. „U neposrednoj saradnji sa Venecijanskom komisijom, usvojili smo ceo set zakona i tako obezbedili nezavisnost i samostalnost sudija i tužilaca na najvišem nivou u istoriji naše zemlje”, poručio je Orlić. Predsednik skupštine je informisao je sagovornike o brojnim aktivnostima skupštine, kojima se konstantno unapređuje standard u brojnim značajnim oblastima.

U ime predsedavanja Švedske radnim telom Saveta EU, Suzana Lisik je ponovila posvećenost EU perspektivi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, podsetivši da je EU najveći investitor, donator i trgovinski partner Srbije. Istakla je važnost koja se pridaje parlamentu u političkom dijalogu. Države članice EU takođe su podsetile koliko je važno da Srbija dalje ubrza i sprovodi reforme u osnovnim oblastima, kao što su vladavina prava i osnovna ljudska prava, nezavisnost i funkcionisanje pravosuđa, sloboda izražavanja, uključujući slobodu medija i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Države članice su ponovile i očekivanja EU da se Srbija, kao zemlja partner i kandidat za pridruživanje EU, uskladi sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući i restriktivne mere EU, kao ključni aspekt procesa integracije u EU i snažan izraz strateškog izbora partnera i mesta u zajednici vrednosti, prenosi Tanjug.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!