Moguć štrajk u „Krušiku”

Prema informacijama do kojih sam došla, pregovori sa poslodavcem su praktično prekinuti, nije postignut bilo kakav sporazum, tako da se u narednom periodu može očekivati obustava rada, stupanje u štrajk – izjavila je juče Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), po završenoj poseti valjevskom „Krušiku”. U obraćanju novinarima ispred glavne kapije fabrike namenske industrije, ona je navela da su upravo u toku sastanci predstavnika reprezentativnih sindikata na kojima se finaliziraju dogovori oko predstojeće obustave rada i izvesno je da će štrajkački zahtevi biti prošireni, da se neće odnositi samo na povećanje plata.

Podsećanja radi, zaposleni u „Krušiku”, uz podršku odbora Samostalnog sindikata HK „Krušik”, sindikata Sloga HK „Krušik”, sindikata ASNS i sindikata Nezavisnost HK „Krušik”, organizovali su 29. marta jednočasovni štrajk upozorenja sa samo jednim štrajkačkim zahtevom – povećanje ličnog dohotka za 10.000 dinara u neto iznosu. Istog dana, posle štrajka upozorenja, stigla je ponuda rukovodstva fabrike da se u aprilu najugroženijim radnicima, onima na poslovima od osme do 11. grupe složenosti, isplate zarade uvećane za 5.000 dinara, onima iz 12. i 13. grupe složenosti uvećane za 2.000 dinara, a da varijante isplate od jula budu predmet ponovnog razmatranja, uz podrazumevanu kombinaciju jednokratne naknade, podizanja vrednosti boda i podizanja iznosa toplog obroka, shodno dogovoru.

Sudeći po onome što je Ranka Savić saopštila, zaposlenima je ova ponuda neprihvatljiva.

– Razgovarala sam sa predstavnicima odbora ASNS u „Krušiku” i, prema onome što sam čula od radnika, nezadovoljstvo je ogromno. Negde oko 1.400 zaposlenih prima plate od oko 50.000 dinara, prosečna zarada u fabrici je oko 64.000 dinara, što je za namensku industriju loše. Pogotovo ako se uzme u obzir da sve što se proizvede može se i prodati – rekla je predsednica ASNS.

Ona je navela da u valjevskoj fabrici ima puno problema, da je jedan od velikih problema nepovezani radni staž. On se, kako je rekla, povezuje tek kad radnik krene u penziju i to uz obračun po minimalnoj zaradi, što u velikoj meri smanjuje visinu penzije. Uz to, dodala je, veliki problem je i obračun zarada koji je, po njoj, suprotan zakonu, jer se plata obračunava na minimalni radni sat koji je u „Krušiku” niži od zakonom propisanog. Po zakonu, minimalni radni sat vredi 230, a u ovoj fabrici se obračunava na 180 dinara, tvrdi Savićeva.

Na pitanje dopisnika „Politike” da li među velikim sindikatima na republičkom nivou postoji ideja da se obrate Ministarstvu odbrane, jer se mnogi prethodno pomenuti problemi tiču namenske industrije uopšte, ona je odgovorila da je ASNS tražio sastanak sa ministrom odbrane, ali prvi put do sada nisu udostojeni odgovora.

– Problem postoji i u „Zastavi oružje” u Kragujevcu, gde od decembra nema direktora – izjavila je Ranka Savić.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!