Smederevo: Meštani mere kvalitet vazduha u tri sela oko železare

Najkasnije od ovog petka oko deset hiljada meštana tri sela koja okružuju smederevsku železaru moći će u realnom vremenu da prate parametre zagađenja vazduha uz pomoć tzv. građanskih merača. Oni se postavljaju u tri domaćinstva: u  Radincu, odnosno u Sedmom rejonu paralelno sa fabrikom, u Vranovu kod brda šljake deponovane iz železare i u centru sela Ralja kod vrtića. Sve ovo sprovodi lokalni ekološki Pokret „Tvrđava”, a merači su donacija Smederevca Ivana Janićijevića.

– Hvala našem sugrađaninu koji je dao doprinos kako bi zaštitio zdravlje svojih komšija. Radujemo se što ćemo ovim meračima znatno unaprediti monitoring kvaliteta vazduha u Smederevu. Podaci sa ova tri atestirana merača će biti vidljivi onlajn do kraja nedelje, preko mreže „Klimerka” i aplikacije „xEco – ekstremna ekologija”. Namera nam je da vidimo šta se dešava s vazduhom u tom trouglu oko fabrike, šta će parametri pokazati, a iskustvo govori da su ovakvi merači merodavni, jer se gotovo poklapaju sa podacima državne merne stanice – kaže za „Politiku” Nikola Krstić, koordinator „Tvrđave”.

Za sada u blizini HBIS železare postoji jedna državna merna stanica smeštena u selu Radinac u porti crkve i njeni podaci se očitavaju na satnom prikazu automatskog monitoringa kvaliteta vazduha u Srbiji, na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.

– Ovde do sada nije postojao nijedan građanski merač, zato sada hoćemo da ga postavimo baš u Sedmom rejonu gde je dokazano da je najveća količina prašine iz železare i očekujemo katastrofalne podatke – decidan je Krstić. Ovi merači meriće koncentraciju suspendovanih čestica PM 10, PM 2,5, i sumpor-dioksid.

Iz „Tvrđave” tvrde da sela Radinac, Vranovo i Ralja nemaju problem sa individualnim ložištima, jer se nalaze na otvorenom prostoru sa prirodnim provetravanjem, a takođe ne postoje kotlarnice, niti značajan udeo saobraćaja u zagađenju.

Rezultati koje dobijemo pokazaće rad smederevske železare, tvrde oni.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!