Prvi put restorani u Srbiji dobili Mišlenove zvezdice

U šestom Mišlenovom vodiču za Srbiju, našla su se 23 restorana.

 

„Iz godine u godinu, Srbija se ističe svojom posvećenošću i potragom za izvrsnošću, čime je zaslužila svoje mesto među renomiranim gastronomskim nacijama u Evropi“, izjavio je međunarodni direktor Mišlenovog vodiča Gvendal Pulenek, dodajući da je „upečatljiv trud uložen u lokalnu kulinarsku scenu tokom poslednjih godina odražava čvrstu posvećenost negovanju nacionalnog nasleđa, domaćih proizvoda i lokalne tradicije, uz istovremeno prihvatanje sve profesionalnijeg i savesnijeg pristupa“.

Dobitnik Mišlenove zvezdice je restoran Langust (Langouste) u Beogradu.

„Smešten na idealnoj lokaciji u centru grada, restoran gostima nudi pogled na Savu koji ostavlja bez daha. Šef kuhinje Marko Đerić i njegov tim pružaju izuzetan kulinarski doživljaj koji ističe lokalne proizvode. Proizvedena od namirnica iz sopstvene biodinamičke bašte na obodu srpske prestonice, njihova jela otelovljuju čvrstu povezanost sa godišnjim dobima. Sa međunarodnim iskustvom i kulinarskim obrazovanjem u Italiji, šef kuhinje donosi gastronomsku ponudu koja odražava značaj samog Beograda. Rezultat? Tanjiri koji podižu lokalne ukuse na viši nivo, rafinirano i velikodušno“, navodi se u saopštenju Mišlena.

Prvi put restorani u Srbiji dobili Mišlenove zvezdice 2
Foto: Shutterstock/Power studio

Drugi restoran koji je poneo Mišlenovu zvezdicu je Fleur de Sel, u vinariji Šapat u Novom Slankamenu.

„Nikola Stojaković, šef kuhinje rođen u Srbiji a školovan u Francuskoj, zajedno sa svojim timom pripremio je meni prožet transalpskim ukusima, uz veliku dozu prefinjenosti. Veliki prozori u restoranu pružaju gostima pogled na Dunav – od kojeg zastaje dah“, opisano je u saopštenju Mišlena.

Oba restorana imaju modernu kuhinju.

Dva beogradska restorana su zadržala oznaku Bib Gourmand, Iva New Balkan Cousine i restoran vijetnamske hrane Istok.

Osim ovih restorana, u vodiču se našlo ih se još 19, a novitet je GiG, restoran moderne kuhinje na Novom Beogradu.

Ostali restorani koje je Mišlenov vodič izdvojio su: Bela Reka, Comunale Caffè e Cucina, Ebisu, Enso, Gušti mora, Homa,
Klub Književnika by Branko Kisić, L’Adresse, Legat 1903, Magellan, Metropolitan, Mezestoran Dvorište, Na Ćošku, Pinòt, Salon 1905,
SkyLounge, The Square, The Twenty Two.

 

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!