Osečina: Završava se berba kasnih sorti maline

Iako je ova godina bila teška za voćare zbog loših klimatskih uslova, pozna sorta maline brala se i ove jeseni u okolini Osečine. Domaćinstvo Jankovića u selu Gunjaci primer su kako se može i u sezoni sa krajnje nepovoljnim klimatskim uslovima ostvariti dobra proizvodnja. Ovih dana završavaju berbu .

U malinjaku u domaćinstvu Jankovića još ima zrele maline. Nakon tri meseca berbe sezonu završavaju zadovoljni i rodom i plasmanom. Zahvaljujući izabranoj sorti maline, savremenom uzgajanju i plasmanu najkvalitetnijih plodova u sitnim pakovanjima, Jankovići nemaju probleme kao većina malinara.

„Krenuli smo da širimo ovu konzumnu sortu maline zato što se može prodati u svežem stanju po dosta skupljoj ceni, beremo za market u ove posude, pakuje se. Mora imati voda, mora mreža u avgustu ne sme malina biti ožegla mora biti plod čvrst, sjajan da bi to moglo da prođe za market. Ovako smo se odlučili bolje nam se isplati, jer dobru robu nije problem prodati“, kaže Ana Janković iz sela Gunjaci kod Osečine.

U ovakvoj proizvodnji, koja je višestruko isplativija jer se kilogram ove maline prodaje i do 700 dinara za kilogram, perespektivu vide i mladi u ovom domaćinstvu.

„Ovo ima perspektivu, ja kao neko ko uči poljoprivrednu školu i u toj sam struci mislim da ima potencijala i ima prostora za napredak. Treba da se ubaci u sve to mnogo odricanja, mnogo napora, znanja. Mi se probudimo ovde u šest ujutru i ostanemo da osam uveče, mnogo, mnogo napora ali isplati može da se isplati“, kaže Filip Janković iz sela Gunjaci kod Osečine.
Za razliku od Jankovića u ovom kraju poznatom po malinarstvu ova sezona nija bila dobra u većini malinjaka.

„Retki su proizvođači koji su mogli da navodnjavaju i to je bio uslov da je prekinuta berba posle trećeg, četvrtog branja, tako da jesenje sorte su jako malo dale u ovoj godini ovde u našem kraju. Preporuka je da se uključi struka i nauka zajedno sa prerađivačima da se iznađe rešenje ako treba i nove sorte da se uvedu da se unapredimo vezano za klimatske promene“, kaže Marko Perić iz hladnjače u Pecki.

Uz savete struke i iskustva Jankovića iz Gunjaka kod Osečine, mogu poslužiti za primer kako i u uslovima klimatskih promena i tržišnih previranja malinarstvo može biti isplativo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!