Još nema rešenja za deponiju „Duboko”

Stanje nepromenjeno poslednjih sedmica na regionalnoj deponiji „Duboko”: na nju se, izuzev užičkog, i dalje ne odlaže smeće iz osam okolnih lokalnih samouprava osnivača. One su mesecima u problemu u vezi s deponovanjem komunalnog otpada. Snalaze se kako umeju, odvoze kojekuda (Čačku sa stotinama tona smeća je i najteže), a sva ta rešenja samo su privremena.

Od naročite koristi, ispostavilo se, nije bila ni ostavka dugogodišnjeg direktora JKP „Duboko” Momira Milovanovića, koju je podneo krajem prošlog meseca. Na tom rukovodećem mestu (kao v. d.) zamenila ga je izvršna direktorka tehničkog sektora u ovom preduzeću Tanja Knežević, ali se bitnije promene nisu dogodile. Do potrebnih dozvola za rad ta regionalna deponija nikako da dođe, uvek nešto nedostaje. Tako je u septembru Ministarstvo zaštite životne sredine, kako stoji u rešenju dostavljenom udruženju „Da (ne) dišemo Duboko”, odbilo zahtev JKP „Duboko” za izdavanje integralnih dozvola zbog neuredne dokumentacije.

A aktivisti udruženja „Da (ne) dišemo Duboko” uporni su i tokom hladnijih dana u dežuranju na prilazu deponiji. Da slučajno kakav kamion sa smećem iz Čačka, Bajine Bašte, Čajetine i okoline ovuda ne „zaluta”. Namera udruženja, kako objavljuju na svojoj fejsbuk stranici, jeste da i otpad iz Užica prestane da se deponuje u „Dubokom”. Predložili su i rok za to – 4. novembar.

„Po dogovoru sa sastanka sa gradskim rukovodstvom, održanog 18. oktobra, a čija je svrha bila i pokušaj pronalaženja alternativnog rešenja za deponovanje gradskog otpada mimo deponije ’Duboko’, ostali smo pri stavu da je krajnji rok kada otpad iz Užica mora prestati da se deponuje na ’Dubokom’ 4. novembar. Sve to u cilju sprečavanja nove potencijalne ekološke katastrofe, s obzirom na to da je samo telo deponije prepunjeno skoro dva puta više od projektovanog, sa vidno primetnim pukotinama i mogućnošću odrona nakon velikih kiša koje se očekuju u narednim nedeljama”, objavili su iz udruženja „Da (ne) dišemo Duboko”, koje okuplja žitelje sela oko deponije.

Ali u drukčijem tonu bilo je saopštenje predstavnika lokalnih samouprava osnivača JKP „Duboko” nakon njihovog sastanka održanog minule sedmice u Užicu. „Svi osnivači su jednoglasni u stavu da je neophodan nastavak rada ’Dubokog’ i ubrzanje početka radova na proširenju i modernizaciji”, naslovili su tom prilikom saopšteno:

„Sastanku koordinacionog tela JKP Regionalni centar za upravljanje otpadom ’Duboko’ prisustvovali su, pored gradonačelnika i predsednika opština osnivača, i predstavnici Ministarstva za zaštitu životne sredine i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i predstavnici nadležnih inspekcijskih službi. Svi učesnici sastanka su se složili da je neophodno maksimalno angažovanje u narednim danima i mesecima kako bi se rešio problem nedostajućih neophodnih dozvola za nastavak rada Regionalnog centra ’Duboko’ i kako bi u što kraćem roku otpočeli radovi na projektu proširenja i modernizacije. Svi osnivači su jednoglasni u stavu da je rad i proširenje regionalnog centra jedino održivo i najbolje rešenje za građane, a zaposleni i menadžment ’Dubokog’ apsolutno su podržali stav osnivača”, navedeno je uz ostalo u tom saopštenju.

Predstavnici države, podsećamo, još proletos su najavili projekat proširenja i modernizacije deponije „Duboko” vredan više od 30 miliona evra.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!