Odlazak Krisa Kristofersona

Kris Kristoferson, američki glumac i muzičar, nagrađivani kantri pevač i višestruki dobitnik značajnih nagrada i priznanja, preminuo u subotu u svom domu na havajskom ostrvu Maui, saopštila je njegova porodica, kako je preneo Tanjug.

Kristoferson će ostati najpoznatiji kao autor teksta pesme „Me and Bobby McGee”, koju je s velikim uspehom izvodila slavna Dženis Džoplin, ali i svetskog hita „Help Me Make It Through the Night”, koju je ovaj legendarni kantautor objavio 1970. godine na albumu „Kristoferson”, prenosi Si-En-En. Kristofersonova porodica saopštila je da je pevač i glumac preminuo u miru, u svojoj kući na Mauiju, na Havajima, ali nije navela i uzrok smrti.

Kris Kristoferson je rođen u Braunsvilu, u državi Teksas, 22. juna 1936. godine. Studirao je pisanje na Pomona koledžu u Kaliforniji, masterirao je na Oksfordu 1960. godine, vratio se u Ameriku i priključio vojsci. Za života oprobao se u različitim disciplinama, počev od sporta, kao zvezda američkog fudbala na koledžu, bavio se boksom, a bio je i pilot helikoptera, kao kapetan u američkoj vojsci. Živeo je po svom, pio je i pušio marihuanu, poslednje koncerte otežavao mu je gubitak pamćenja, a iz javnosti se povukao 2021. godine. Imao je suprugu Lisu, osmoro dece i sedmoro unučadi.

Svojevremeno je Kristoferson ispričao kako je nastala pomenuta čuvena pesma „Me and Bobby McGee”, po preporuci Freda Fostera, osnivača „Monjument rekordsa”, a Kristoferson je podsticaj za tekst dobio nakon što je odgledao film Federika Felinija „La Strada”. Njegovi tekstovi o ljubavi obogatili su kantri muziku dahom nežne osećajnosti i usamljenosti.

Od 2004. godine bio je član Kuće slavnih kantri muzike. Kajl Jang napisao je povodom Kristofersonove smrti: „Verovao je u to da je kreativnost dar od Boga i da su oni koji takav dar ignorišu osuđeni na to da budu nesrećni. Propovedao je to da umnost daje glas duši, a njegov rad dao je glas ne samo njegovoj duši, već i našoj. Iza njega ostaje zvučno nasleđe.”

Među njegovim hitovima su i „Watch Closely Now”, „Desperados Waiting for a Train”, „A Song I’d like to Sing”, „Jesus Was a Capricorn”. U filmu Martina „Alis više ne živi ovde” iz 1974. godine igrao je uz Elen Bernstin, a čuvena je i njegova uloga u filmu „Zvezda je rođena” uz Barbaru Strejsend, iz 1976. godine. Sa Veslijem Snajpsom igrao je u Marvelovom filmu „Blejd”, iz 1998. godine. Zapažene glavne uloge ostvario je u filmovima „Pat Geret i Bili Kid”, „Konvoj” i „Vrata raja”.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!