Rekordne letnje temperature u jugoistočnoj Evropi

Rekordno visoke temperature zabeležene su ovog leta u jugoistočnoj Evropi, pokazuje prva procena evropske službe za klimatske promene Kopernikus.

Ljudi u tom regionu bili su izloženi „ozbiljnom toplotnom stresu“ pošto je maksimalna dnevna temperatura iznosila najmanje 32 stepena Celzijusa i to u 66 dana između juna i avgusta, objavio je Kopernikus u četvrtak.

Bio je to daleko najveći broj dana s takvim toplotnim stresom u jugoistočnoj Evropi, s prosečnim brojem od 29 vrućih dana.

Rekordne temperature izmerene su i na Fenoskandiji, poluostrvu koji obuhvata Skandinaviju, Finsku poluostrvo Kolu koji pripada Rusiji, dodali su iz Kopernikusa.

Međutim, u severozapadnoj Evropi su prosečne temperature od juna do avgusta bile blizu ili ispod proseka.

I Sredozemno more je zabeležilo rekord prema prvim podacima: prosečna temperatura na površini vode iznosila je 28,45 stepeni Celzijusa 13. avgusta.

„Ekstremne temperature u regionima poput jugoistočne Evrope utiču na dobrobit Evropljana jer građani u ovom regionu doživljavaju veći toplotni stres nego pre“, rekla je Samanta Bardžes, zamenica direktora službe.

Zabeležene su i velike razlike u količini padavina između pojedinih regiona u Evropi. Veći deo kontinenta, posebno jugoistok, beleži ispodprosečan broj kišnih dana.

U ostalim regionima, uključujući sever Ujedinjenog Kraljevstva, Fenoskandiju i baltičke države, bilo je do 20 kišnih dana više od proseka.

Više od trećine (35 posto) evropskih reka, posebno u jugoistočnoj Evropi, imalo je vrlo nizak vodostaj. Ali, reke u velikim delovima centralne Evrope imale su izuzetno visoke vodostaje za ovo doba godine.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!