Zemlji se približava kometa viđena pre 80.000 godina

Kometa C/2023 A3, poznata i kao „Tsuchinshan-ATLAS”, približava se Zemlji brzinom od 70 kilometara na sat. Ovo nebesko telo biće toliko svetlo da će od kraja septembra do sredine oktobra biti vidljivo na nebu golim okom.

C/2023 A3 je prvi put viđena pre 80.000 godina piše „DailyMail“.

Već od 27. septembra „Tsuchinshan-ATLAS” će se moći videti na nebu kao zvezdasta tačka sa maglovitim repom. U petak, 27. septembra,  će kometa doći do „perihela“– najbliže tačke Suncu. Nakon toga kometa će postati svetlija i moći će se videti na nebu golim okom, prenosi sajt „obozrevatel.com“.

Iako nikada ne postoje garancije kada su u pitanju komete, astronomi se nadaju da će kometa C/2023 A3 biti vidljiva sat vremena pre izlaska sunca četiri uzastopna jutra. Daljnji prizori vidljivosti golim okom na večernjem nebu mogli bi da uslede sredinom oktobra.

Savršena jutra za gledanje uključuju nedelju, 29., i ponedeljak, 30. septembar.

Trebalo bi da bude moguće videti veliki prašnjavi rep, posledicu toga što se prašina i led koji čine kometu lagano tope dok se približava Suncu. Koliko će biti sjajan ostaje misterija, iako neki astronomi predviđaju da bi mogao biti sjajan kao 20 najsjajnijih zvezda na noćnom nebu, prenosi sajt „livescience.com“.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!