Šabac u znaku kineske kulture

Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu sa sedištem na Filozofskom fakultetu priredio je pre tri dana po podne (ponedeljak) u dvorištu Šabačke gimnazije festival tradicionalne nošnje Han narodnosti (HANFU) sa izuzetno zapaženim pratećim programom.

Ovo je bio prvi festival u Srbiji van sedišta instituta, a posetioci su bili u prilici da uživaju u reviji tradicionalnih nošnji najzastupljenije narodnosti u Republici Kini, pogledaju prigodnu izložbu, oprobaju se u kineskim igrama, istraže umetnost kaligrafije i degustiraju specijalno posluženje.

Prisutne je pozdravila direktorka Konfucijevog instituta u Novom Sadu Čen Siju, koja je podsetila da je prvi HANFU festival, koji je prošle godine održan u tom gradu, takođe bio izuzetno zapažen i uspešan.

„Ove godine odlučili smo da to bude u Šapcu, budući da su stanovnici ovog grada pokazali interesovanje i otvorenost prema različitostima. Želja nam je da što više ljudi u lokalnoj zajednici upoznamo sa kineskom kulturom, a primećujemo da su je ljudi, koji su bili u prilici da se sa njom sretnu istinski zavoleli. Iskreno verujemo da će se naši narodi kroz međusobno upoznavanje još više zbližiti”, istakla je, između ostalog, u svom obraćanju direktorka Siju.

Šabačka gimnazija jedna je od najstarijih i najuglednijih u Srbiji, osnovana 1837. godine, a od 2004. godine u saradnji sa Konfucijevim institutom izučava se i kineski jezik.

„Drago nam je što se gotovo desetogodišnja saradnja Šabačke gimnazije sa Konfucijevim institutom nastavila. Puno naših đaka ovde je naučilo kineski, otišlo na studije u Kinu, a jedna naša učenica čak predaje na univerzitetu u toj zemlji. Ne treba posebno isticati ni da su mnogi šabački đaci zavoleli ovaj drevni, divni narod”, navela je direktorka Šabačke gimnazije Marijana Isaković.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!