U Hrvatskoj postoji biološki bazen, sad se gradi još jedan: Projekat vredan 4,3 miliona evra

Pregrada će, nakon Čazme, biti drugi grad u Hrvatskoj koji će dobiti jedinstvenu atrakciju – biološki bazen, najavljeno je na uvodnoj konferenciji projekta vrednog oko 4,3 miliona evra.

Biološki bazeni se od konvencionalnih razlikuju po tome što se za njihovo čišćenje ne koriste hemikalije poput hlora, a voda se prečišćava uz pomoć tehnologije ekološkog filtera koji bez upotrebe hlora omogućava pripremu vode sigurne za kupanje na prirodan i po okolinu prihvatljiv način.

Gradonačelnik Pregrade, evroposlanik Marko Vešligaj, istakao je da je reč o najvećoj javnoj investiciji u istoriji grada.

„To je projekat na kojem smo izuzetno dugo radili, koji smo prijavili na Nacionalni plan oporavka i otpornosti te iz fonda EU, odnosno iz fonda Next Generation, ostvarili gotovo stopostotno finansiranje od 4,3 miliona evra”, istakao je.

Biološki bazen biće ukupne površine 1600 kvadrata, od kojih će 800 kvadrata biti plivački deo, a ostatak regeneracijska zona, s obzirom na to da je reč o bazenu koji se pročišćava kroz biljke i kroz suvi filter i ne zahteva hlor, objasnio je Vešligaj.

„Biće tu i svlačionice, ugostiteljski objekat, saune, dečje igralište, dakle kompletni turističko-sportski kompleks koji će, verujem, imati veliki uticaj na turistički razvoj Pregrade i cele Krapinsko-zagorske županije”, kazao je, dodajući da bi čitav projekat trebalo da bude završen do kraja februara 2026. godine.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!