Sve je spremno za 39. Dane ludaje

Najveća gostinska soba Evrope, kako Kikinđani zovu svoj grad za vreme trajanja tradicionalne turističko-gastronomske manifestacije Dani ludaje, otvoriće širom svoja vrata od 19. do 22. septembra.

Za 39. Dane ludaje Kikinda posetiocima nudi nadaleko čuveni „Banatski fruštuk”. Domaćice na stolove i tezge iznose slatka i slana jela raznovrsne vojvođanske kuhinje. Na tacnama su tada i banatska, bosanska, mađarska, ali i jela drugih naroda koji žive u Vojvodini. Karneval kostimiranih predškolaca prodefilovaće ulicama Kikinde, potom će biti održan poznati „Kinderbal”, kada se mališani sele u dvorište muzeja, a neće izostati ni popularna „Gostinska soba”. Takmičenje će biti deo glavnog programa ove velike manifestacije, koje se po tradiciji odigrava u subotu. Narandžaste lepotice ogromnih dimenzija mere se nadomak Gradskog trga i ređaju na velikoj bini u centru grada, nakon čega sledi proglašenje pobednika.

Pred proizvođačima je težak zadatak ukoliko žele da nadmaše apsolutne rekordere najtežih i najbuckastijih vojvođanskih lepotica, ali i najdužih – dugajlija. Da li će nekome poći za rukom da potuče rekord dvostrukog pobednika Tibora Kokaija iz Tapiosentmartona u Mađarskoj, koji je prošle godine sa tikvom teškom neverovatnih 865,5 kilograma nadmašio sopstveni rekord iz 2022. Dušan Jankov iz Čuruga doneo je lane najdužu ludaju dugu tri metra i devet centimetara.

Jedno je sigurno, u Kikindi će četiri dana sve biti podređeno bogatim i zanimljivim sadržajima u slavu bundeve, jer samo se u ovom gradu na severu Banata narandžasta lepotica zove ludaja. Zato su Lale smislile odgovor za sve ljubopitljivce koji se svake godine zanimaju koji je razlog što se bundeva zove ludaja u Kikindi, pa domišljato citiraju Miku Antića: „Takav sam, eto, šašav. Zar sam kriv što sam rođen u kraju gde ima milion tambura i jorgovana?” I da dodamo – ludaja.

Dani ludaje odavno su premašili granice Srbije i sve više poprimaju internacionalni karakter. Zasluga je to dobre organizacije grada Kikinde i novih sadržaja kojima obogaćuje manifestaciju iz godine u godinu.

– Nadam se da ćemo ove godine obeležiti manifestaciju kako i dolikuje, u punom kapacitetu. Očekujemo goste iz Srbije, regiona, ali i susedne Rumunije, koji su nam stalni posetioci – rekao je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

Najslađi promotori

Prerušeni u kostime okićene bojama i plodovima jeseni, predškolci iz kikindskih vrtića su i ove godine pozivali stanovnike Zrenjanina, Sombora, Novog Sada, Beograda i Temišvara, ali i sve ljude dobre volje da dođu na Dane ludaje. Uz zvuk gajdi i harmonike, nudili su prolaznicima pitu bundevaru, kojoj teško može da se odoli.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!