Kad liftadžije kuvaju kupus, miriše pola saborišta

Dodelom Zlatnog, Srebrnog i Bronzanog lonca u Mrčajevcima je u nedelju završena 21. Kupusijada. Kiša koja je zasula najopevaniju varošicu na Zapadnoj Moravi, niti je ugasila vartu pod loncima, niti je rasterala željne dobrog zalogaja. Da nije zbilje u kojoj se preko noći prešlo sa hladnog piva na vruću rakiju, posetioci bi do kasno u noć punili trotoare, ovako su pod šatrama čekali zoru.

Takmičari u pripremi svadbarskog kupusa i ove godine su imali težak zadatak, da pripreme šumadijsko svadbarsko jelo koje će po biti po ukusu tročlanog žirija. Ipak lonca i varjače su se dohvatili i oni koji za ocene ne mare previše, već se nadaju da  da će im u goste pored varte doći svi oni koje su na Kupusijadu pozvali. Na Kupusijadi učestvuju prvi put i njihove nade su se već u startu obistinile.  Osmesima, dobrim raspoloženjem i energijom privukli su pažnju prolaznika, više nego miris koji je dopirao iz lonaca u kojima se krčkao kupus.

– Ako nam danas i sutra dođu svi prijatelji, poslovni partneri, poznanici, komšije i članovi porodica, koje smo kao učesnici Kupusijade pozvali, to će biti naša pobeda. A ako nam se i kakav “lonac” (nagrada prim. aut.) omakne, nećemo se buniti – kaže Nemanja Pavlović ispred štanda “Liftadžije”, inače kapiten četiri firme iz Čačka i Gornjeg Milanovca koje se bave servisiranjem i ugradnjom liftova.

– Podložili smo tri lonca, na mesu nismo štedeli i sve što pripremimo, podelićemo gostima i prolaznicima. Prvog septembra smo doneli odluku da se takmičimo i tog dana smo i stavili kupus da se kiseli, samo so, voda i vreme. Kuvamo ga sa tri do četiri vrste mesa nekih sedam do osam sati. Danas naše firme u Mrčajevcima održavaju tim bilding i brein storming o jednom trošku – kaže nasmejani kapiten kroz čiji štand je tokom dva dana prošlo više desetina ljudi. Dok se kupus kuvao, vreme su prekraćivali domaćom mučenicom i nevešto izrezanom pršutom sa drvene plate. Lonci koje su podlozili bili su ukupne zapremine oko 250 litara, a sve što su skuvali, besplatno su podelili gostima.

Među takmičarima je ove godine bilo i vrsnih kuvara. Crveni krst Čačak, u okviru koje radi i Narodna kuhinja, je takođe bio u trci za trofej. Njima nije bilo teško da osvoje jednu od nagrada, budući da su kupus pripremale vrsne kuvarice, među Čačanima poznate da kuvaju najbolji pasulj i gulaš u gradu.

Ipak, po odluci žirija, ove godine Zlatni lonac krasice police ekipe “100 posto”, Srebrni je pripao Crvenom krstu, a bronzani timu “Ledeni” iz Republike Srpske. U kategoriji “celo selo kuva”  Zlatni lonac je osvojio Miroslav Jevtović Mojso, Srebrni Dragan Milutinović Čaruga, a Bronzani Miodrag Stanković Šumenko.

U kategoriji restorani Hrast M, Šajkača i Mrčajevčanka su nove kafane koje su osvojile prva tri mesta i zemljane lonce na 21. Kupusijadi.

Ugostitelji su se držali dogovora, pa je porcija svadbarskog kupusa pod šatrama bila zaista oko 700 dinara. Tek na jednom mestu se mogla pazariti za 100 jeftinije, i to u najvećoj kafani u Mrčajevcima. Ispred improvizovanog štanda je bio poduži red, ljubitelja ovog jela koji nisu našli slobodno mesto u pomenutoj kafani, pa će kupus jesti kod svojih domova.

Ova manifestacija je prilika da mnogi zarade, pa su tako svi okolni pašnjaci u blizini varošice preko noći postal parkinzi. Parking je koštao 300 dinara.

 

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!