Najbolji kućni ljubimci za starije osobe

Iako nema sumnje da kućni ljubimci imaju veliku ulogu u životima svojih vlasnika, studije otkrivaju da pružaju velike zdravstvene benefite starijim osobama.

Oni pomažu ljudima koji žive sami, da prevaziđu usamljenost. Osim toga, pružaju osećaj sigurnosti, a briga o kućnim ljubimcima takođe im daje svrhu.

Prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, posedovanje kućnog ljubimca može smanjiti krvni pritisak, nivo holesterola, stres i anksioznost. Osim toga, svakodnevne šetnje sa psima povećavaju mobilnost starijih osoba.

Svaka odrasla osoba je drugačija. Neki penzioneri vole da putuju i tražiće saputnika. Drugi žele kućnog ljubimca koji će im se sklupčati u krilu ispred televizora.

Starije životinje su najčešće omiljeni kućni ljubimci penzionera jer se lako prilagođavaju mirnijem načinu života. Za starije osobe sa alergijama, ptice i ribe su uobičajen izbor.

Pre nego što dovedete životinju kući, potrebno je da razmotrite zdravlje starije osobe, pokretljivost, materijalnu situaciju i ličnost, kažu stručnjaci.

Sistem podrške je takođe važan jer će starijima možda trebati pomoć u brizi za kućnog ljubimca. Usvajanjem kućnog ljubimca starija osoba stiče dragog prijatelja i pritom spašava život.

Psi

Manji, stariji psi su savršeni saputnici za starije. Mirni su, uglavnom im je udobno da žive u kući, obučeni su da mirno hodaju na povodcu i poslušni su.

Stariji psi uživaju u šetnjama i jednako su srećni da se sklupčaju na kauču sa svojim vlasnikom dok on gleda TV ili čita knjigu.

Mačke

Starije mačke su odlična opcija za starije osobe, posebno one koji provode dosta vremena kod kuće. Mačke vole da ostanu u kući i uživaju da provode duge sate sklupčane u toplom krilu.

Kako navodi „American Humane“, većini odraslih mačaka treba samo 20 do 30 minuta igre dnevno. Igračke u vidu lasera ​​ili štapova za pecanje mogu se koristiti za zabavu mačića iz udobne fotelje, što je prednost za starije osobe sa smanjenom pokretljivošću.

Papagaji

Ptice, posebno papagaji, odličan su izbor za starije osobe. Zahtevaju minimalno čišćenje i održavanje dok pružaju druženje. One su inteligentne, ljubazne ptice koje uživaju u ljudskoj interakciji.

Zečevi

Prema mišljenju stručnjaka, zečevi pružaju mnoge prednosti starijim osobama. Oni su mali i tihi, društveni i vole da se maze. Mogu se obučiti da koriste za nuždu i relativno ih je lako brinuti jer im je potrebna samo hrana, voda i čista kutija za nuždu.

Osim toga, uživaju u češljanju, što može opustiti starije osobe i pomoći im da se povežu sa svojim ljubimcem.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!