Automehaničar upozorava: Mala kilometraža pravi velike probleme na automobilu

Ako godišnje prelazite veoma malo kilometara, možda bi trebalo da razmislite o načinu na koji koristite svoj automobil.

Mehaničar Kreg iz Walsall Wood Tyresa objavio je video na TikToku u kojem upozorava na rizike kojima su izloženi automobili koji se retko voze, izveštava LADBible.

Kreg preporučuje vozačima sa niskom godišnjom kilometražom da posebnu pažnju posvete održavanju svojih vozila, prenosi net.hr.

Vozila propadaju ako se malo voze

“Automobili koje najčešće viđamo u lošem stanju, bilo zbog korozije ili oštećenih delova, oni su koji se voze minimalno, recimo samo 30 km. Takva vozila su često u gorem stanju za tehnički pregled nego ona koja prelaze 100.000 km godišnje jer delovi ostaju nepokretni i nepodmazani,” ističe Kreg.

“Takođe, prljavština i so sa puteva ostaju na komponentama jer ih kiša ne ispira, što dovodi do snažne korozije i pogoršanja stanja vozila. Pregled automobila treba raditi svakih 12 meseci bez obzira na starost ili kilometražu automobila, baš kao i redovno servisiranje. Jednom godišnje.”

Jedan bivši mehaničar potvrdio je ovu tvrdnju, naglašavajući da automobili koji se retko koriste s vremenom propadaju.

Tehnički pregled je zakonski obavezan kako bi se osiguralo da vozila zadovoljavaju sigurnosne standarde, ispravnost i ekološke norme, čime se štite vozači i ostali učesnici u saobraćaju. Bez važećeg tehničkog pregleda, vozači se izlažu riziku od kazni, zabrane vožnje, nevažećeg osiguranja, te mogućnosti da njihovo vozilo bude isključeno kao nebezbedno za saobraćaj.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!