Izložba u čast Miloša Šobajića u Trebinju

Izložba „Miloš Šobajić: Pogled unazad, korak unapredˮ,otvorena je sinoć u 20 časova u Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju, u organizaciji Udruženja „Miloš Šobajićˮ iz Beograda i Muzeja Hercegovine u Trebinju, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Postavka predstavlja retrospektivni pregled stvaralaštva jednog od najznačajnijih savremenih srpskih umetnika, Miloša Šobajića, kroz selekciju od dvadesetak slika i nekoliko skulptura koje obuhvataju period od 2000. do 2021. godine.

Radovi izloženi na ovoj postavci dolaze iz kolekcija MTS Dvorane, grada Beograda i privatnih kolekcija, po izboru supruge umetnika, Maje Iskjerdo, koja donosi ličnu i emotivnu dimenziju u postavku, stvarajući most između umetnika, njegovog rada i publike, navedeno je u saopštenju.

Jedan od najzanimljivijih aspekata izložbe je prikaz umetnikovih poslednjih poteza na platnu, uključujući i njegovu poslednju, tek započetu sliku. Ova slika je prikaz stalnog istraživanja i neprestane kreativne energije koju je Šobajić posvećivao umjetnosti sve do samog kraja svog života.

Ova izložba pruža jedinstvenu priliku da se uoči evolucija Šobajićevog stila i tematskih preokupacija u poslednjih dvadeset godina stvaralaštva dok istovremeno naglašava njegovu neprestanu borbu s univerzalnim pitanjima postojanja i identiteta.

U fokusu ove postavke su dve faze slikarevog opusa: „Bežanjeˮ i „Širom raširenih rukuˮ, koje svedoče o njegovoj introspektivnoj potrazi za slobodom i suštinom ljudskog bića u svetu koji je često nemilosrdan i nepravedan.

Posebnu važnost organizovanje ovakve jedne izložbe čini i to što će se održati u Trebinju, Republici Srpskoj, BiH, u gradu u kojem je Miloš Šobajić gostovao 2018. godine izložbom ,,Progonˮ, kada je izrazio želju da se ponovo vrati novom izložbom. Nakon Trebinja, izložba će biti organizovana i u Nikšiću, u Crnoj Gori, gradu odakle je i Šobajićevo poreklo, čime se još jednom povezuje regionalni kulturni prostor izložbama jednog od naših najpoznatijih i najznačajnijih savremenih umetnika 20. i 21. veka.

Izložba će biti otvorena za posjetioce do 30. septembra 2024. godine.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!