Suve šljive treba da jedemo svaki dan, dobre su i za zdravlje srca

Šljive su mnogima omiljeno voće, a osim svežih, rado jedemo i suve šljive. Evo koje zdravstvene prednosti nam donose.

Šljive su izuzetno dobre, sa raznim zdravstvenim prednostima. Sadrže mnoge vitamine i minerale, uz vlakna i antioksidanse koji mogu da smanje rizik od nekoliko hroničnih bolesti, navodi Healthline, prenosi Sensa.hr. 

Šljive možete da konzumirate sveže li suve.

Suve su poznate po poboljšanju nekoliko zdravstvenih stanja, uključujući zatvor i osteoporozu.

Pet je razloga zbog kojih je korisno da jedemo suve šljive svaki dan.

1. Sadrži mnoge hranjive materije

Sveže i suhe šljive izuzetno su bogate hranljivim materijama, a sadrže preko 15 različitih vitamina i minerala, uz vlakna i antioksidanse. Ukupno, sadržaj vitamina i minerala u porciji šljiva i suvih šljiva blago se razlikuje. Suve šljive sadrže više vitamina K nego sveže šljive i nešto su bogatije B vitaminima i mineralima. Osim toga, suve šljive imaju više kalorija, vlakana i ugljikohidrata od svežih šljiva.

2. Podstiču probavu i zdravlje creva

Suve šljive i njihov sok poznati su po svojoj sposobnosti da olakšaju zatvor, delom zbog visokog sadržaja vlakana. Osim vlakana, suve šljive sadrže sorbitol, prirodni šećerni alkohol koji ima blago laksativno dejstvo, što dodatno doprinosi olakšavanju probave i održavanju zdravlja creva.

3. Sveže i suve šljive mogu da budu korisne za zdravlje srca

Redovna konzumacija šljiva i suvih šljiva može da ima zaštitni učinak na zdravlje srca. Studije pokazuju da mogu pomoći u smanjenju krvnog tlaka i snižavanju nivoa lošeg LDL holesterola, što su ključni činioci rizika za razvoj srčanih bolesti. Ovi pozitivni učinci pripisuju se visokom sadržaju vlakana, kalijuma i antioksidansa u šljivama, koji zajedno deluju na poboljšanje cirkulacije i održavanje zdravlja krvnog sistema.

4. Bogate su antioksidansima

Sveže i suve šljive obiluju antioksidansima, posebno polifenolima, koji su poznati po svojim snažnim protuupalnim svojstvima. Ovi antioksidansi pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala, koji mogu da izazovu oštećenja stanica i doprinesu razvoju hroničnih bolesti poput raka i bolesti srca.

5. Korisne su za zdravlje kostiju

Neke studije povezuju konzumaciju suvih šljiva sa smanjenim rizikom od osteoporoze i osteopenije, stanja karakterističnih smanjenom gustinom kostiju. Suve šljive ne samo da mogu da spreče gubitak koštane mase, već potencijalno mogu i preokrenuti postojeće gubitke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!