Kraj avgusta u Nišu obeležila je tradicionalna manifestacija „Dani bureka”. Na njoj su pekari na improvizovanim štandovima demonstrirali pripremanje, ali i omogućili brojnim posetiocima da probaju domaći specijalitet koji se duže od pet vekova tradicionalno jede za doručak.
Uz poznate ukuse bureka koji je svakodnevno na niškoj trpezi, sa sirom, mesom, pečurkama i spanaćem, posetioci su prethodnih dana mogli probaju i burek sa slaninom, kulenom, kajmakom i šunkom, čvarcima, pica i slatki burek s jabukama, jagodama, malinama, kao i druge specijalitete. Kako je za naš list rekao predsednik Unije pekara Niša Bratislav Vukadinović, trodnevnu manifestaciju ovog leta je posetilo više od 25.000 Nišlija i njihovih gostiju.
Manifestacija sa skromnim budžetom i pod pokroviteljstvom grada obezbedila je za svakog pekara koji je učestvovao na „Danima bureka” po 500 kilograma brašna za pripremu specijaliteta i poslastica. Jer, namera organizatora, rekao nam je Vukadinović, bila je i da se nastavi s tradicionalnom manifestacijom, ali i da se predstavnici mladih generacijama animiraju za bavljenje pekarskim zanatom, jer je burek-majstore sve teže naći, iako je posao veoma dobro plaćen.