„Filmska sekcija” u Jugoslovenskoj kinoteci

„Filmska sekcija” je besplatna edukativna radionica namenjena srednjoškolcima koji uživaju u gledanju filmova i u kritičkim razgovorima na filmske i društvene teme, kao i onima koje zanima proces snimanja filma, bez obzira na filmski rod, žanr ili trajanje.

Održavaće se u Jugoslovenskoj kinoteci svake subote predstojeće jeseni, počevši od 14. septembra pa sve do kraja  godine. U prvom delu radionice učesnici prolaze kroz osnove filmskog jezika, upoznaju se sa bogatim nasleđem Jugoslovenske kinoteke kroz istoriju filma koristeći potencijale ove ustanove na najbolji način (filmska građa, rekviziti, kostimi, posteri, profesionalne knjige snimanja, kao i projektovanje filma sa trake). Ovde se srednjoškolci upoznaju i sa analitičkim pristupom filmskoj umetnosti, pišući kratke kritike i eksperimentalne osvrte na filmove sa bioskopskog, kinotečkog ili festivalskog repertoara.

U trećem delu sekcije učesnike očekuju diskusije sa filmskim profesionalcima iz različitih oblasti, koji će preneti svoja iskustva rada na filmu. Ovaj deo obuhvata šest predavanja, a svako pokriva jedan važan segment i fazu razvoja filma, pa će tako učesnici imati priliku da razgovaraju sa scenaristom, rediteljem, direktorom fotografije, scenografom, dizajnerom zvuka i montažerom. Najvažniji, praktični deo sekcije, zamišljen je kao zajedničko pisanje scenarija, snimanje i montiranje jednog ili više kratkometražnih filmova.

Radionicu „Filmska sekcija” organizuje udruženje za edukaciju u oblasti audio-vizuelne umetnosti „Filmkultura”, uz podršku Jugoslovenske kinoteke, a pod vođstvom mentora Jovana Markovića, Radiše Cvetkovića i Maše Seničić. Gostujući predavači su mladi profesionalci iz različitih oblasti, koji aktivno učestvuju na lokalnoj filmskoj i televizijskoj stvaralačkoj sceni.

Kako se prijaviti?

Srednjoškolci zainteresovani za Filmsku sekciju treba da pripreme:

– kratko motivaciono pismo koje sadrži osnovne informacije (ime, prezime, godine, školu, razlog prijave, interesovanja)

– spisak od pet omiljenih filmova (sa po jednom rečenicom obrazloženja)

Sve navedeno zajedno ne bi trebalo da premaši A4 stranicu, koja se zatim šalje u word ili pdf formatu na adresu filmskafilmska@gmail.com do 5. septembra 2024. Na radionicu će biti primljeno do 20 učesnika, a odabrani će biti imejlom obavešteni o daljim koracima do 9. septembra.

Ukoliko ste srednjoškolac ili srednjoškolka – prijavite se! Ukoliko niste, molimo vas da poziv podelite sa svima onima koji jesu, i koji žele da učestvuju u promišljanju i stvaranju filmova.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!