Vinograd usred Dorćola: Kako je loza u centru Beograda preživela sto godina?

Malo ko očekuje mali vinograd u centru grada. A postoji, i to iza zidina Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu.

Nema priče o Dorćolu koja nije ispričana – dorćolska parfimerija, kafana, poslastičarnica, juvelirnica. Ali ima Dorćol i jednu lozu, staru ceo vek. Kako prenosi RTS, loza je skrivena u dvorištu Zavoda za kulturni razvitak. Preživela ratove, poplave i zemljitrese, a još pravi dobru hladovinu i rađa.

„Koliko mi znamo ovde u Zavodu ona je stara nekih 96 godina, a mi smo to zapravo otkrili tako što je 1991. došao agronom Petar Despotović, zvani čika Pera, koji je video lozu, utvrdio njenu starost i vrednost i od tada redovno posećivao i brinuo se o njoj“, kaže za RTS Jelena Đorđević Milošević, portparol Zavoda za kulturni razvitak.

I već nakon dve godine, stari čokot podario je nove plodove od kojih su dobijene prve boce beogradskog varoškog vina. Lozu u Ulici Rige od Fere zasadila je 1928. godine jevrejska porodica Eškenazi.

Vinograd usred Dorćola: Kako je loza u centru Beograda preživela sto godina? 2
Foto: RTS/printscreen

Kada je u Zavod došao agronom Petar Despotović posadio je i još jednu lozu, iz manastira Uvac kod Priboja. Sada o ovom malom vinogradu brinu zaposleni u Zavodu i profesori sa Poljoprivrednog fakulteta.

„Jako je teško održavati ovu lozu s obzirom na njenu starost i istoriju koju baštini. Pomalo je bolesna i on njoj sada vode računa profesori sa Poljoprivrednog fakulteta i mi smo ove godine po njihovim savetima izradili potporu za ovu lozu“, dodaje Jelena Đorđević Milošević.

Svake godine obere se oko 70 kilograma grožđa. Zavod pravi svoje vino, ali ga ne prodaje, već čuva u maloj, ali brižljivo uređenoj vinoteci u podrumu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!