Više časova fizičkog vaspitanja u školama: Koliko smo daleko od tog cilja?

Pilot projekat „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“, koji su realizovala tri ministarstva – zdravlja, sporta i prosvete, je završen, a da li će on od naredne školske godine biti uveden u sve škole u Srbiji za sada se ne zna.

Na ovo pitanje iz Ministarstva prosvete ne odgovaraju, već kratko poručuju da je u toku „analiza prikupljenih podataka“.

Kakva je budućnost projekta ne znaju ni u Srpskom savezu profesora fizičkog vaspitanja i sporta čiji potpredsednik Miroslav Marković za Danas kaže da će se o tome odlučivati „na višem nivou“.

– Savez je pružio podršku i pomoć u testiranju motoričkih sposobnosti učenika, a naši članovi su bili i deo tima koji je radio prošireni program nastave i učenja za škole koje su učestvovale u projektu. Na osnovu analize dobijenih rezultata Medicinskog fakulteta i Instituta za javno zdravlje “ Dr Milan Jovanović Batut“ doneće se odluka u kom obliku će se projekat dalje realizovati i kako. Mi očekujemo da iduće školske godine ostane bar isti broj škola koji je već bio u projektu – navodi Marković.

Pilot projekat se, podsetimo, sprovodio u 73 osnovne i 22 srednje škole koje rade u jednoj smeni tako što su učenici imali dodatne časove fizičkog i zdravstvenog vaspitanja.

Đaci u osnovnim školama su imali časove fizičkog svaki dan, dok su u srednjim školama imali četiri časa nedeljno, a tamo gde postoje uslovi za to i pet časova nedeljno.

U aprilu i maju odrađena su i finalna merenja motoričkih sposobnosti đaka koja treba da pokažu da li je veći broj časova ovog predmeta dao efekat.

– Projekat je izgledao tako da su tri časa u mlađim razredima držali učtelji, a dva nastavnici fizičkog, a u od petog do osmog i u srednjoj školi su to pokrivali nastavnici fizičkog. Sada čekamo obradu prikupljenih podataka pa ćemo onda kao Savez imati više informacija – ističe Marković.

– To znači da časovi fizičkog ne ulaze u nedeljno opterećenje učenika jer svrha tog predmeta nije da opterećuje, već da rastereti učenike, ali da ostane obavezan – podseća Marković.

O ovoj inicijativi, podsetimo, bilo je govora na jednoj od ranijih sednica Nacionalnog prosvetnog saveta, ali se dalje od toga nije odmaklo.

 

Na pitanje koliko smo kao država daleko od cilja da se poveća broj časova fizičkog u školama, kao i da ovaj predmet predaju nastavnici i u nižim razredima osnovne škole, Marković podseća da je inicijativa Saveza bila da časove od prvog do četvrtog razreda izvode učitelji i nastavnici u tandemu, kao i da fizičko vaspitanje dobije natpredmetni status.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!