Položen kamelj temeljac za izgradnju nove zgrade Naučno-tehnološkog parka u Čačku

U Čačku je svečano položen kamelj temeljac za izgradnju nove zgrade Naučno-tehnološkog parka koja će se prostirati na skoro 13.000 kvadratnih metara. Značajna investicija doprineće razvoju inovacionih sistema Srbije, daće podršku startap i tehnološko razvojnim kompanijama. Polaganju kamena temeljca prisustvovali su najviši državni zvaničnici i direktor EBRD-a za Zapadni Balkan.

Pored skoro 6.000 metara kvadratnih, koliko sada ima u svom sedištu, projektom proširenja NTP Čačak će dobiti još skoro duplo prostora za kompanije koje svoje poslovanje razvijaju upravo uz podršku tog regionalnog centra inovacija.

“Našim aktivnostima podstičemo konkurentnost domaće privrede – promocijom savremenih tehnologija i drugim stručnim usavršavanjima. Projekat novog objekta NTP Čačak faza dva je prva grinfild investicija za NTP Čačak i najveće ulaganje do sada“, rekao je direktor Naučno-tehnološkog parka Čačak Mirko Pešić.

Kompanije koje su u sastavu naučno-tehnološkog parka u Čačku nižu uspehe, osvajaju domaće i međunarodna tržišta, a značajan je broj onih koji su se razvili uz podršku Fonda za inovacionu delatnost.

U tri osnovana naučno-tehnološka parka u Srbiji preko Evropske banke za obnovu i razvoj u prošloj godini izdvojeno je 80 miliona evra podrške domaćim kompanijama.

“Već postoji 27 srpskih startapova koje podržavamo ovim programom. U sledećoj godini neki od ovih će takođe biti u mogućnosti da prime evropske grantove koje smo mobilizovali da im pomognemo da rastu do faze gde mogu da privuku svoje investitore“, rekao je direktor EBRD-a za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli.

NTP u Čačku okuplja 40 kompanija koje zapošljavaju više od 140 ljudi. Proširenje kapaciteta na prostoru nekadašnje fabrike Cer od izuzetnog je značaja.

“Neka nova industrija radi u ovoj zoni u Čačku i stvara se nova vrednost, iz te gubitničke priče, a opet zasnovane na jednom istorijskom industrijskom nasleđu pravi se jedna prava pozitivna priča i u ovom gradu i u ovom okrugu i celoj državi“, poručio je premijer Miloš Vučević.

Završetak radova na proširenju Naučno-tehnološkog parka u Čačku planiran je početkom 2026. godine.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!