Koje su prednosti redukovane obrade zemljišta

Klimatske promene i dugi sušni periodi navode ratare da se opredele za direktnu setvu i redukovanu obradu zemljišta kojom se smanjuju troškovi i čuva preostala vlaga u donjim slojevima. Sve je češća dilema među poljoprivrednicima da li da osnovna obrada zemlje bude plugovima ili tanjiračama.

Prelazak na redukovanu obradu, znači i novo ulaganje u priključne mašine, smatra Ervin Tot poljoprivrednik iz sela Mihajlovo kod Zrenjanina. Na svojim njivama nije video veću korist od jednog ili drugog način a obrade.

“Nikad se ne zna. Nekad bude gore gde je orano, a nekad bude gore gde je gruberisano ili tanjirano. Po meni, plug još nećemo da ostavimo”, smatra Ervin Tot, poljoprivrednik iz Mihajlova.

Kao jednu od prednosti redukovanog načina obrade stručnjaci navode kvalitetnije mešanje gornjeg sloja zemljišta.

“Upotrebom kratke tanjirače mi imamo obradu zemljišta do 18 centimetara u jednom prohodu. Zemljište je totalno spremno za upotrebu to jest za setvu nakon samo dva prolaska. Prvim prolaskom otvaramo zemljište, delimično ga mešamo i sitnimo da bi drugim prohodom smanjili dubinu i samo radili taj površinski inicijalni sloj”, objašnjava Predrag Klisarić, predstavnik proizvođača poljprivredne mehanizacije.

Plugom se zemljište obrađuje na dubini većoj od 25 centimetara i pogodniji je za takozvana teška zemljišta. Redukovanom obradom se čuva vlaga u zemljištu i bolje se usitne žetveni ostaci.

“Kada se krećemo kroz neki zapadni svet, kroz Evropu možemo da vidimo da oni, čak i država subvencioniše neke druge načine osnovne obrade kao što su razrivanje, podrivanje redukovane obrade. Da negde ukidaju oranje”, navodi Dragoslav Obradović, distributer poljoprivredne mehanizacije.

“Zemljište bez organske materije nema budućnost. Tako da je neophodno, stajnjaka nažalost više nema, naše štale su iapražnjene, nema toliko stoke i nema odakle da dođe. Žetveni ostaci su odličan izvor organske materije”, navodi Josip Petreš, poljoprivredni inženjer.

Tokom oranja i redovne obrade utroši se više od 50 posto energije potrebne za ukupnu obradu useva. U redukovanoj obradi traktoru je potrebno tri puta manje goriva.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!