Inicijativa da se 18. jun proglasi nacionalnim danom očeva

Udruženje „Prvi put s ocem”, koje se već petnaest godina zalaže za aktivniju ulogu očeva u životima dece, počelo je prikupljanje potpisa za inicijativu da se 18. jun proglasi nacionalnim danom očeva i pozvalo Ministarstvo za brigu o porodici da se pridruži ovoj inicijativi.

Predstavnici ovog udruženja podsećaju da se u više od pedeset zemalja sveta obeležava Dan očeva, najčešće treće nedelje u junu, i veruju da bi uvođenje nacionalnog dana očeva u Srbiji bilo korak ka afirmaciji porodičnih vrednosti i jačanju društvene svesti o značaju očinske figure. Kako u razgovoru za naš list ističe Mirko Mitrović iz udruženja „Prvi put s ocem”, očevi igraju ključnu ulogu u životu svakog deteta, pružajući mu podršku, ljubav i sigurnost, zbog čega je neophodno ukazati na njihovu važnost i značaj u porodici i vaspitanju dece.

„Naše udruženje osnovala je grupa očeva kako bi promovisali druženje s decom, a za petnaest godina koliko postojimo, organizovano je preko sto kampova, takmičenja, humanitarnih akcija i splavarenja na kojima su očevi učili decu kako se peca riba, loži vatra, podiže šator, sakuplja lekovito bilje, orijentiše u prirodi i priprema hrana. Sve je počelo kao inicijativa očeva koji su shvatili da u životima svoje dece uglavnom imaju ulogu vozača i hranitelja i da iz roditeljstva „odsustvuju” zbog poslova ili tradicionalnog shvatanja da je muškarac taj koji bi trebalo da donosi novac u kuću, a da se vaspitanjem deteta bavi majka. Drugim rečima, mi se u ovom udruženju već deceniju i po bavimo promocijom aktivne uloge očeva, a kako bismo osvestili što veći broj očeva i iskorenili tradicionalnu odsutnost iz porodice i krutost u partnerskom odnosu i vaspitanju dece, smatramo da bi obeležavanje nacionalnog dana očeva doprinelo ovoj misiji”, ističe Mirko Mitrović.

On dodaje da rezultati ankete, koju je udruženje „Prvi put s ocem” sprovelo prošle godine, pokazuju da čak 62 odsto ispitanika smatra da očevi ne učestvuju ravnopravno u obavezama oko dece, dok nešto više od trećine njih ipak veruje da mama i tata dele svoje dužnosti. Rezultati ove ankete takođe pokazuju da skoro 70 odsto ispitanih smatra da je otac presudan u odrastanju deteta tek od treće godine pa sve do puberteta, a skoro četvrtina misli da je tata bitan deci tek u pubertetu. Tek svaki deseti ispitanik vidi oca kao bitnu figuru u odrastanju dece od samog rođenja, a na pitanje koja ja najvažnija uloga oca u porodici, čak 60 odsto njih smatra da je to podela svih obaveza sa suprugom. Trećina ispitanika smatra da je najvažnija uloga oca da bude autoritet deci, dok svaki deveti smatra da je njegov porodični zadatak da se stara o materijalnom stanju porodice.

„Činjenica je da je u savremeno vreme teže i izazovnije biti roditelj nego što je to bilo generaciji naših očeva koji su živeli u sistemu u kome se radilo od sedam do tri, pa su slobodno popodne mogli da posvete deci i porodici. Danas veliki broj očeva radi dva posla dnevno kako bi porodica pristojno živela i decu viđa tek uveče ili se njihova uloga svodi na vođenje dece na treninge i vanškolske aktivnosti. Međutim, mi smo zahvaljujući kampovima koje organizujemo već 15 godina shvatili da je veliki broj očeva u Srbiji motivisan da provodi kvalitetnije vreme sa decom, pa zato smatramo da bi inicijativa za uvođenje nacionalnog dana predstavljala korak ka afirmaciji porodičnih vrednosti i jačanju društvene svesti o značaju očinske figure”, ističe Mirko Mitrović.

On takođe konstatuje da se, nažalost, veliki broj brakova u Srbiji završi razvodom, ali podseća da je uloga roditelja doživotna i da nijedan sudski postupak ne može da stavi tačku na nju, iako neki očevi smatraju da sa prestankom bračne, prestaje i njihova roditeljska uloga.

„Osobe moraju dobro da razmisle da li žele da njihov partner bude roditelj njihovog deteta, jer će zajedno sa njim ili njom morati da donose odluke o njegovom životu barem do punoletstva deteta. Mi u našem udruženju imamo i razvedene, ali i samohrane očeve koji su nakon razvoda preuzeli puno starateljstvo nad detetom, pa znamo da postoje muškarci koji su veoma motivisani da budu očevi sa punim radnim vremenom. I to je jedan od razloga zbog koga smo pokrenuli inicijativu”, zaključuje naš sagovornik.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!