Greške zbog kojih kupci možda neće kupiti vašu nekretninu

Prilikom prodaje nekretnina važno je da enterijer izgleda što atraktivnije kako bi potencijalni kupci mogli da zamisle da žive u tom prostoru. Ponekad nesvesno pravimo greške koje mogu odbiti kupce, pa treba da razmislimo kako da povećamo atraktivnost nekretnine i šanse za prodaju.

Ovo je 10 najčešćih grešaka koje treba izbegavati kako bi vaša nekretnina na prvi pogled privukla kupce.

1. Personalizovani dekor

Porodične fotografije, jedinstvena umetnička dela i suveniri sa putovanja mogu da odvrate potencijalne kupce jer ne mogu da zamisle da žive u tom prostoru. Zato stručnjaci preporučuju da enterijer izgleda što neutralnije kako bi kupci mogli da ga zamisle kao platno koje kasnije mogu da oslikaju svojim uspomenama.

2. Prenatrpanost nameštajem

Druga najčešća greška je prenatrpanost nameštajem. Previše nameštaja može učiniti da se prostor doživi skučenim i manjim nego što jeste, što je posebno problematično u manjim objektima. Stručnjaci savetuju da uklonite višak nameštaja kako bi prostor izgledao prostranije i otvorenije. Takođe, pažljivo odabrani i strateški postavljeni komadi nameštaja mogu da istaknu najbolje karakteristike prostora. Cilj je stvoriti osećaj prostora i udobnosti.

3. Zastareli ili istrošeni nameštaj

Nameštaj koji izgleda kao da je iz prošlog veka može da uspori kupovinu i umanji vrednost imovine, pa je korisno kupiti novi nameštaj, ili restaurirati stvari. Ekonomičnost se danas ceni, pa će svakako biti plus ako starom komadu nameštaja udahnete novi život. Na primer, tapacirajte stare stolice u skladu sa stilom uređenja enterijera ili preuredite staru, drvenu komodu.

4. Loše osvetljenje

Tamne prostorije i nedovoljno osvetljenje mogu učiniti da prostor izgleda sumorno i neprivlačno, a osvetljenje može da transformiše ceo enterijer. Stručnjaci preporučuju uvođenje više izvora svetlosti, uključujući plafonske, stone i podne lampe. Korišćenje ogledala za reflektovanje svetlosti takođe može pomoći u osvetljavanju prostora.

5. Neusklađeni stilovi

Mešanje modernog nameštaja sa starinskim komadima može zbuniti kupce, baš kao i mešanje stilova dizajna enterijera. Stručnjaci savetuju da ovo pravilo ne važi samo za jednu sobu, već za celu kuću ili stan. Na primer, ako je kuhinja uređena u modernom, svetlom, skandinavskom stilu, a u dnevnoj sobi imate orijentalni tepih, takva dekoracija može usporiti prodaju.

Da biste bili sigurni koji stil da koristite, istražite profil kupca – da li je to stariji par, moderna porodica ili mladi par koji kupuje svoju prvu nekretninu?

6. Hrabre boje i uzorci

Svetle boje i veseli dezeni su odličan detalj za iskazivanje ličnosti, ali kupcima treba dati mogućnost da sami odluče da li žele da idu u tom pravcu. Zato prostor treba urediti što neutralnije kako bi kupci mogli sami da odluče kako će ga urediti.

Međutim, ovo pravilo važi za veliki nameštaj, tako da ne morate da brinete ako želite da ubacite jastuk ili vazu slatkog oblika ili boje.

7. Zastarele kuhinje i kupatila

Kuhinje i kupatila su dve najvažnije prostorije za potencijalne kupce, a zastareli dizajn ovih prostorija može biti veliki minus. Ako ove prostorije deluju staromodno ili oronulo, kupci će odmah razmišljati o dodatnim troškovima renoviranja. Stručnjaci preporučuju modernizaciju ovih prostora novim slojem boje, novim ručkama ormarića i modernim uređajima ako je moguće.

8. Loš raspored nameštaja

Nameštaj treba postaviti tako da naglašava funkcionalnost prostora. Razmislite o preuređenju prostorija kako bi bile što funkcionalnije. Nameštaj treba da bude proporcionalan prostoru, bez blokiranja prozora ili prolaza. Veliki plus biće stvaranje zone okupljanja u dnevnoj sobi koja poziva na druženje i opuštanje.

9. Temperatura i ventilacija

Nekretnine koje su previše hladne ili previše tople tokom gledanja mogu ostaviti loš utisak. Uverite se da je temperatura u prostoriji ugodna tokom razgledanja. Dobar sistem grejanja i hlađenja može biti značajna prodajna tačka.

10. Razmere i proporcije

Ako je nameštaj prevelik ili premali za sobu, to može poremetiti ravnotežu i učiniti prostor neudobnim. Na primer, masivna troseda u malom prostoru će dominirati prostorom i učiniti da se oseća klaustrofobično, dok će mala sofa u velikoj dnevnoj sobi učiniti da prostor izgleda skučeno i jeftinije nego što jeste.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!