Pet puta više obolelih od multiple skleroze dobija modernu terapiju

Tok bolesti je nepredvidiv, a žene obolevaju dva puta češće nego muškarci. Zbog progresije veliki broj pacijenata je u invalidskim kolicima

Danas u našoj zemlji blizu 60 odsto pacijenata prima neku od brojnih terapija za multiplu sklerozu (MS), a čak 40 odsto njih dobija visokoefektivne lekove, što nas svrstava u rang sa najrazvijenijim državama Evrope, naglašeno je juče na konferenciji za novinare Društva multiple skleroze Srbije. Multipla skleroza je hronična neurološka autoimuna bolest, najčešće se javlja između 20. i 40. godine, ali se može manifestovati i u bilo kom drugom životnom periodu. Tok bolesti je nepredvidiv, a žene obolevaju dva puta češće nego muškarci. Zbog progresije bolesti veliki broj obolelih su u invalidskim kolicima. Kako bi se omogućio što bolji status svakog pacijenta sa ovim teškim neurološkim oboljenjem, pre 50 godina osnovano je Društvo multiple skleroze Srbije, koje je i danas oslonac za svakog pacijenta. Iza njih je 18.262 dana neprekidne borbe.

Na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu, posvećenoj ovom jubileju i Svetskom danu MS-a, predsednica društva Jasmina Brajković istakla je da su osnovani davne 1974. godine na inicijativu prof. dr Zvonimira Levića i mnogobrojnih osoba obolelih od MS i da zastupa interese obolelih od multiple skleroze širom Srbije organizovanih u 14 lokalnih organizacija.

– Zahvaljujući svima, položaj osoba obolelih od multiple skleroze u Srbiji značajno je poboljšan u poslednjih nekoliko godina – istakla je Brajković.

Poslednjih pet godina broj pacijenata koji se leče o trošku zdravstvenog osiguranja povećan je gotovo pet puta. Procenjuje se da blizu 60 odsto obolelih dobija terapiju, a čak 45 odsto njih je na visokoefektivnim inovativnim lekovima.

Ove godine navršava se i dve decenije od pokretanja psihosocijalnog savetovališta u okviru društva MS Srbije.

– Uloga savetovališta je naročito važna u periodu po saopštavanju dijagnoze i procesu prihvatanja bolesti, kao i svim drugim prelomnim životnim tačkama koje mogu biti rizične po osobe koje žive sa multiplom sklerozom i njihove porodice. Osnažiti osobe koje žive sa ovom bolešću, ali i njihove porodice, na način da mogu kreirati svoj život kako žele bez obzira na moguća ograničenja bolesti, jeste ideja koja nas je vodila i koja će nas i dalje voditi – rekla je Vanja Taleski, psihoterapeut u savetovalištu za multiplu sklerozu.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!