Naučnici veruju da su konačno otkrili kako su građene piramide u Gizi

Naučnici veruju da su možda rešili misteriju kako je 31 piramida, uključujući i svetski poznati kompleks u Gizi, izgrađena u Egiptu pre više od 4.000 godina.

Istraživački tim sa Univerziteta Severne Karoline otkrio je da su piramide verovatno izgrađene duž davno izgubljenog drevnog ogranka reke Nil koji je sada skriven ispod pustinjskog peska i poljoprivrednih površina.

Arheolozi su odavno tvrdili da su stari Egipćani sigurno koristili vodeni put za transport materijala i kamenih blokova za izgradnju piramida na reci.

Ali do sada niko nije bio siguran u lokaciju, oblik, veličinu ili blizinu ovog mega vodenog puta od mesta gde su podizane piramide,  kaže jedan od autora studije, profesor Eman Gonejm, prenosi Bi-Bi-Si.

Grupa istraživača koristila je radarske satelitske snimke, istorijske mape, geofizička istraživanja i jezgro sedimenta (tehniku koju koriste arheolozi da pronađu dokaze iz uzoraka) da bi mapirali rukavac reke Nil za koga se pretpostavljalo da je zatrpan peskom posle velike suše i peščane oluje pre više hiljada godina.

Tim je bio u mogućnosti da „prodre u površinu peska i proizvede slike skrivenih karakteristika“ korišćenjem radarske tehnologije, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu „Communications Earth and Environment” .

Među tim karakteristikama bile su „zakopane reke i drevne strukture“ koje teku u podnožju mesta gde leži „ogromna većina staroegipatskih piramida“, rekao je profesor Gonejm.

U razgovoru za Bi-Bi-Si dr Suzan Onstin, jedan od koautora studije, rekla je da je „locirala stvarni rečni krak i da postoje podatke koji pokazuju da je postojao plovni put koji bi se mogao koristiti za transport teških blokova, opreme, ljudi, svega što je potrebno da se objasni gradnja piramide“.

Tim je otkrio da je rečni krak nazvan Ahramat grana.  „Ahramat“ što na arapskom znači piramide bio je dugačak otprilike 64 kilometra i širok između 200-700 metara.

Graničio se sa 31 piramidom koje su izgrađene između 4.700 i 3.700 godina.

Otkriće ovog zatrpano rečnog ogranka pomaže da se objasni velika gustina piramida između Gize i Lišta (mesto sahranjivanja Srednjeg kraljevstva) u sadašnjem negostoljubivom području saharske pustinje.

Blizina rečnog kraka piramidama sugeriše da je bila „aktivna i operativna tokom faze izgradnje ovih piramida“.

Dr Onstin je objasnio da su drevni Egipćani mogli da „koriste energiju reke za nošenje teških blokova, a ne ljudski rad“.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!