U pitanju je jelo koje se konzumira i u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Makedoniji i Turskoj. Svuda se priprema slično, a nama je poznato kao palenta ili kačamak.
Reč kačamak dolazi iz turskog jezika i znači kaša. Dok reč palenta dolazi iz latinskog jezika i označava svako oljušteno i zgnječeno zrno.
Veruje se da su kačamak i palenta zapravo isto jelo, ali mnogi tvrde da su to zapravo dva različita jela.
Razlika je u tome što se palenta pravi od kukuruznog griza ili žutog kukuruznog brašna, dok se kačamak pravi od belog kukuruznog brašna.
Sastojci potrebni za pripremu su:
– 3 velike kutlače belog brašna,
– 1,5 litar vode,
– so po ukusu
– sir ili kajmak
U veći lonac sipajte 1,5 l vode, posolite po ukusu i stavite na šporet da provri.
U ključalu vodu dodajte brašno koje ne smete mešati. Brašno treba da ostane na površini vode. Napravite rupu u centru lonca i ostavite da lagano kuva 20-30 minuta. Važno je da prilikom kuvanja ima dovoljno vode.
Kada brašno potpuno nestane sa površine, onda počnite sa mešanjem, što je najbolje uraditi drvenom kašikom.
Na samom kraju površinu palente prekrijte kajmakom ili sirom.
Zdravstvene beneficije
Palenta u svom sastavu sadrži prirodne masti, odnosno karitenoide koji poboljšavaju rad creva.
Takođe je odličan za skidanje viška kilograma. Palenta smanjuje rizik od dobijanja raka, što je jedna od prednosti koje pruža ljudskom telu.
Konzumiranje ovog zdravog obroka donosi korist i kada je u pitanju zdravlje srca i cirkulacije krvi, prenosi Krstarica.