Udruženja uzgajivača goveda „Agroprofit” i „Kasum” kao Grupacija tovnog govedarstva Privredne komore Srbije uputili su predlog Skupštini Srbije da pri Ministarstvu poljoprivrede bude formirana uprava za stočarstvo.
– Problemi su takvi da traže posebno angažovanje Ministarstva poljoprivrede, a sadašnje nema kapacitet da se ozbiljnije bavi sanacijom stanja u stočarstvu. Ova uprava bila bi deo državne administracije. Takvo telo postoji u svim naprednim državama koje računaju na stočarstvo i potrebno je to urediti zakonom. Neke imaju i centralni zavod za stočarstvo kome odgovaraju svi instituti koji su hijerarhijski ispod njega – izjavio je za „Politiku” predsednik Udruženja „Agroprofit” Čedomor Keco, dodajući da inicijativu podržava i Zadružni savez Srbije.
Napominje da realnost domaćih uzgajivača goveda jeste izvoz u Kinu smrznutog junećeg mesa, a svežeg u Italiju i Grčku.
– Na tržište Turske više ne treba da računamo. Tenderi za nabavku mesa nisu raspisani, a njihovi farmeri svojevremeno su vodili kampanju protiv našeg mesa – istakao je on i dodao da je dodatni hendikep to što je Evropska unija, na osnovu SSP-a, kupcima našeg mesa nametnula visok porez, i do 1,35 evra po kilogramu, i zato nismo konkurentni u evropskim zemljama, praktično smo unapred blokirani.
– Međutim, ako bi se vratili na tržište Grčke, koje je blizu, a tamo sada kupuju meso udaljeno od 3.000 do 8.000 kilometara, imali bismo solidnu prodaju i dobru cenu – rekao je Keco i naveo da udruženje o tome ima pripremljen razgovor sa novom vladom.
Istakao je i da ovo udruženje ima informacije o prodajnim cenama junećeg mesa u 94 zemlje. Ako se sagledaju ti podaci, on napominje da bi sa cenom žive junadi od 3,20 do 3,30 evra po kilogramu klaničari uklopili u izvoz, jer je junetina u Grčkoj 12,20 evra po kilogramu.
– Prodajna cena junećeg mesa buta bez kosti u Italiji je 2.017 dinara kilogram, u Grčkoj 1.429 dinara, u Albaniji 1.276, u Egiptu 1.212 dinara po kilogramu, a može nam biti interesantan i Izrael, jer tamo kilogram junetine košta 1.902 dinara – izjavio je Keco. Prema njegovim rečima, prošle godine juneće meso izvozili smo u Italiju, i to manje količine, kao i u Kinu, a uglavnom živu junad u bliskoistočne zemlje.