Uručena odlikovanja: Ordenje za Dejana Milojevića, Nikolu Pejakovića, manastir Tumane…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je u četvrtak uveče, povodom Sretenja i Dana državnosti Srbije, odlikovanja za više od 100 zaslužnih pojedinaca i institucija, među kojima su brojne diplomate, akademici, lekari, sportisti, glumci, muzičari.

Među odlikovanima su nekadašnji šef diplomatije Norveške i predsednik Svetskog ekonomskog foruma Berge Brende, savetnik predsednika Rusije za kulturu Vladimir Tolstoj, bivši ministar pravde Crne Gore Marko Kovač, igumanija Pećke patrijaršije Haritina, glumac i reditelj Nikola Pejaković, posthumno košarkaški trener Dejan Milojević.

Orden srpske zastave prvog stepena dobili su i nekadašnji ambasadori Kine i Španije u Srbiji, Čen Bo i Raul Bartolome Molina.

Orden srpske zastave drugog stepena pripao je nekadašnjim ambasadorima Palestine, Slovačke i Belorusije Mohamedu Nabhanu, Fedoru Rosohi i Valeriju Briljovu, kao i bivšem ministru pravde Crne Gore Marku Kovaču.

Ambasador Mađarske pri Savetu Evrope Hari Aleks Rus, počasni konzul Srbije u Slovačkoj Mojmir Vrlik, kao i posthumno počasni konzul Srbije u Severnoj Makedoniji Siljan Micevski, odlikovani su Ordenom srpske zastave trećeg stepena.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovani su glumac i reditelj Nikola Pejaković, operska pevačica Vera Kovač Vitkai, doktorka Svetlana Vujović, princeza Katarina Karađorđević i posthumno košarkaški trener Dejan Milojević.

Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena odlikovani su Biljana Čekić, Dragan Radovanović, Zoran Radovanović, Dragana Vujić, Đuro Macut, Miodrag Grbić, a Ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena Pavlina Radovanović, Nikola Kitanovski, Jasmina Janković, Goran Vukomanović i Aleksandra Kovač.

Sretenjski orden prvog stepena pripao je predsedniku Skupštine Republike Srpske Nenadu Stevandiću, igumaniji Pećke patrijaršije Haritini (Pantić), inostranom članu SANU Vladi Uroševiću, kao i akademicima Zoranu L. Kovačeviću, Beli Balintu, Ninoslavu Radovanoviću i Rajku Kuzmanoviću.

Isti orden pripao je i Letopisu Matice srpske, Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Banja Koviljača, OŠ „Dragojlo Dudić“, OŠ „Stepa Stepanović“ Tekeriš, Muzeju grada Beograda, Politici, Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Srbije, RTS Radio Beogradu i Košarkaškom savezu Srbije.

Tanjug/Rade Prelić

Tanjug/Rade Prelić

Tanjug/Rade Prelić

Tanjug/Rade Prelić

Tanjug/Rade Prelić

Tanjug/Rade Prelić

Tanjug/Rade Prelić

Tanjug/Rade Prelić

Tanjug/Rade Prelić

Tanjug/Rade Prelić

Tanjug/Rade Prelić

Sretenjski orden drugog stepena pripao je Narodnom pozorištu Republike Srpske, Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica, episkopu niškom Arseniju (Glavčiću), mitropolitu Didimotiha, Orstijade i Suflija Grčke pravoslavne crkve Dmaskinu, Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu, Novostima, Insitutu za nuklearne nauke „Vinča“, Institutu za mentalno zdravlje, kao i galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu.

Bogoslovija „Sveta tri Jeraha“ u manastiru Krka odlikovana je sretenjskim ordenom trećeg stepena, kao i Aleksandar Đogo, Radomir Uljarević, Slavko Krstić, manastir Tumane, Filmske novosti, Narodna biblioteka „Jefimija“ iz Trstenika, hor „Kolibri“ i Škola za muzičke talente iz Ćuprije.

Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost prvog stepena posthumno su odlikovani pripadnici MUP-a Goran Radević i Tomislav Fatić.

Zlatnu medalju za hrabrost „Miloš Obilić“ dobili su Miloš Stojanović, Stefan Stojanović, Davorka Čančarević, Marko Rodić, Robert Ostrogorac, kao i posthumno Spomenko Gostić i Oliver Zajić.

Povodom Dana državnosti Srbije uručene su i zlatne medalje za zasluge, kao i zlatne medalje za revnosnu sluđbu, za odbranu i bezbednost pripadnicima ministarstva unutrašnjih poslova, kao i pripadnicima ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Četrnaestogodišnja devojčica Pavlina Radovanović iz Orahovca na Kosovu i Metohiji, dobitnica Ordena Karađorđeve zvezde trećeg stepena, na prijemu je otpevala pesmu „Orahovcu, bašto rajska“, dok je o Sretenju govorio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!