Smederevo slavi i Kinesku novu godinu

U smederevskom centru za kulturu juče je održan program povodom obeležavanja Kineske nove godine. U fokusu ovogodišnje proslave bilo je predstavljanje bogate kineske kulture i tradicije. Ansambl Gvangdžoa je kroz kolažni program bajkovitih priča smederevsku publiku uveo u tajne ceremonije ispijanja čaja, tradicionalnih borilačkih veština, ples i operske arije.

Interaktivna izložba je posetiocima pružila jedinstvenu priliku da budu na kratko uključeni u stvaranje malih umetničkih dela, od papirnih figura čija tradicija izrade kreće još od dinastije Tang, preko pletenja ratana, izrade čipkastih graviranih lampiona i papirnih lutaka do veštine rezbarenja kalaja.

Događaju je prisustvovao ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Ming, kao i Bojan Lalić iz Instituta za Pojas i put.

U ime grada Smedereva gradonačelnica Jasmina Vojinović poručila je da povezanost Srbije i Kine negujemo kroz tradicionalno dobre, prijateljske odnose, koje jačamo međusobnim razumevanjem, poštovanjem i solidarnošću dva naroda.

– Radosna sam što iz našeg grada mogu dragim prijateljima iz Kine da uputim najsrdačnije čestitke povodom dolaska Nove godine i što nam je pružena mogućnost da se upoznamo s kineskom kulturom i tradicijom. Želim da vam ova godina Zmaja donese još više prosperiteta kome svi težimo. Prijateljima iz Kine koji žive i rade u Smederevu i u Srbiji želimo mnogo uspeha i prijatan boravak – rekla je Vojinovićeva.

Ambasador Kine istakao je da je Smederevo znak čeličnog prijateljstva Kine i Srbije, a HBIS, koji postiže velike rezultate, njegov je simbol.

– Kina i Srbija vole kulturu i tradiciju i sada kulturna delegacija iz provincije Fuđen, koja je polazna tačka puta svile na moru, predstavlja kinesku kulturu. Provincija ima najviše kulturnog nematerijalnog nasleđa u Kini. Takođe je i mesto gde se radio kineski predsednik. Zato je večerašnji performans od posebnog značaja. Najvažnije vrednosti Kineske nove godine su harmonija, mir i blagostanje i slavi je jedna petina svetske populacije, Ujedinjene nacije su je priznale kao zvaničan praznik. Ona potiče iz Kine, ali pripada celom svetu – rekao je Li Ming, dodavši da se nada da će biti prilike da se proslavi Srpska nova godina u Kini. Kazao je i da u tradicionalnoj kineskoj kulturi zmaj simbolizuje sreću, mudrost, hrabrost i snagu, te da građanima Smedereva u Novoj godini želi zmaja – puno sreće, dobro zdravlje.

Ovo je drugi put da se u Smederevu proslavlja Kineska nova godina.

Manifestaciju su zajedno organizovali Vlada Srbije, ambasada Narodne Republike Kine u Srbiji, Institut za Pojas i put i Kineski kulturni centar.

Centralna proslava biće održana u petak, 9. februara, u Beogradu na platou ispred TC „Galerija”.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!