Smederevo dobilo čelnike skupštine, ali ne i grada

Pre dva dana je u Smederevu konstituisana lokalna skupština, verifikacijom mandata odbornika i izborom vodećih ljudi lokalnog parlamenta. Za predsednika Skupštine grada Smedereva izabran je Milan Perić iz redova Srpske napredne stranke.

Njegov zamenik biće diplomirani pravnik Marko Grujić, predsednik smederevskog SPS-a. Njihov izbor podržalo je 47 odbornika, jedan je bio protiv, dok ostali nisu glasali. To znači da su podršku na tajnom glasanju dala i četiri odbornika iz redova opozicije, što se nije dogodilo na javnom glasanju za sekretara skupštine. Na tu poziciju sa 42 glasa izabran je Milko Mišković, bivši načelnik Gradske uprave.

Andreja Pavlović nosilac liste „Misli drugačije” potvrdio je da su oni glasači za vodeće ljude lokalnog parlamenta zato što ih dobro poznaju.

Iako je na dnevnom redu bio i izbor gradonačelnika, njegovog zamenika i članova Gradskog veća, ta tačka je na samoj sednici povučena i Smederevo još uvek nije dobilo čelnike grada. Zvaničnog obrazloženja za takvu odluku nije bilo. Opozicija je tražila objašnjenje, ali nije ga dobila.

– Ovo govori da Smederevo naredne četiri godine očekuju novi sukobi jer očigledno u vašim redovima nema saglasja ko treba da vodi grad. Strašno je i da glasači SNS-a, a njih je više od 20.000, ni posle mesec dana od izbora ne znaju ko će voditi Smederevo – rekao je Dragan Dželetović, odbornik grupe građana „Za naše Smederevo”, podsetivši da se u redovima vladajuće stranke u ovom gradu godinama, kako je rekao, vodi unutarstranački rat. I ostali predstavnici opozicije pitali su zbog čega nije izabrano rukovodstvo grada uprkos većini u lokalnoj skupštini.

Miloratka Bojović sa liste „Dr Miloš Jovanović – Nada za Smederevo”, rekla je da su naprednjacima i socijalistima u pomoć pritekli bog i Interpol, aludirajući na grupu građana „Bog, porodica, Smederevo”, koja je posle izbora dala podršku vladajućoj koaliciji, a čiji je jedan od odbornika Novica Đurđević, 2016. godine osuđen u aferi „Interpol”, u okviru koje je obmanuto više desetina građana iz raznih delova Srbije i Kosova i Metohije.

Zakonski rok za izbor gradonačelnika i Gradskog veća je 30 dana od konstituisanja parlamenta, pa će Smederevo do tada nastaviti da vodi privremeni organ. Ukoliko do tada ne budu izabrani čelnici grada, počinje da teče rok od 60 dana za nove lokalne izbore.

Iako su prvu sednicu novog lokalnog parlamenta pratili brojni mediji, TV prenosa nije bilo, kao ni u prethodnom sazivu.

Na lokalnim izborima u Smederevu Srpska napredna stranka osvojila je 34 od ukupno 70 mandata. Uz podršku GG „Bog, porodica, Smederevo – dr Kuljanin” i SPS-a, imaju 43 odbornika. Ukupno 27 odbornika imaju liste koje se deklarišu kao opozicione: „Smederevo protiv nasilja – Nikola Beronja”, koja je osvojila osam mandata, GG „Dr Ivan Stevanović – Za naše Smederevo” sa sedam odbornika, „Andreja Pavlović profa – Misli drugačije”, četiri, liste sa po tri odbornika – „Budimo Smederevo kojem se nadamo – profesor Nebojša Jovanović Neba i Dejan Pirić”, „Dr Miloš Jovanović – Nada za Smederevo”, kao i „Srpski pokret Dveri – Boško Obradović” sa dva osvojena mandata.

Podsetimo, smederevska opozicija je u pokušaju da dobije većinu u skupštini zatražila podršku socijalista sa kojima bi imala 33 odbornika, a kako je u tim dogovorima učestvovala i GG „Bog, porodica, Smederevo”, to bi značilo da bi zajedno imali 36 od 70 odbornika. SPS Smederevo je nakon konsultacija u centrali stranke, ostao u koaliciji sa naprednjacima, a priključila im se grupa građana sa smederevskim ortopedom dr Goranom Kuljaninom na čelu.

 

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!