Vreme praznika se približilo, a građani se uveliko pripremaju za slavske, novogodišnje i božićne trpeze iako je meso skuplje nego prošle godine.
Ipak cene mesa i ribe su prilično ujednačene i za sada stabilne.
S obzirom na to da je vreme posta, radnici u ribarnicama kažu da građani Srbije pojačano kupuju ribu, koja je, u zavisnosti od vrste, uglavnom jeftinija od prasetine ili jagnjetine.
Ovog decembra, cena kilograma prasetine u mesarama kreće se između 620 i 850 dinara, s tim što na nekim mestima može koštati i do 1.200, dok je živo prase po kilogramu od 450 do 620 dinara. S druge strane, pečeno meso u pečenjarama moguće je kupiti za 2.000 dinara ili više.
Kako je za danas potvrdilo nekoliko zaposlenih u pečenjarama u Beogradu, u glavnom gradu prasetina košta 2.500 dinara, dok se, recimo u Čačku, može kupiti za 2.200. Sa druge strane, jagnjetina je jeftinija nego u prestonici, i košta 2.500 dinara.
Takođe, u Kraljevu praseće pečenje košta kao i u Čačku, ali je jagnjetina skuplja, mada ne kao u Beogradu, pa kilogram ovog mesa košta 2.800 dinara.
Kada je reč o jagnjetini, u marketima se kilogram ovog mesa može nabaviti za 1.300 – 1.400 dinara, a na stočnim pijacama nije retko da su jagnjad jeftinija od prasadi, te da koštaju između 450 i 500 dinara za kilogram „žive vage“.
Ipak, jagnjeće pečenje je skuplje od prasećeg, a kako za Danas kažu iz jedne novobeogradske pečenjare, kilogram je za 1.000 dinara skuplji od prasetine, i košta 3.500 dinara.
U vreme božićnog posta koji traje do 6. januara građani više troše ribu. S tim u vezi, u marketima zamrznuti oslić može se nabaviti na sniženju za manje od 400 dinara, a zamrznuta skuša za oko 450 dinara po kilogramu.
Kilogram svežeg šarana u marketima kao što su Univereksport, Dis, Roda ili Idea, košta od 599 do 700 dinara, dok je kilogram orade značajno skuplji, i može se kupiti po ceni od 970 do 1.100 dinara.
Jedna od popularnijih vrsta ribe koju građani Srbije konzumiraju je som. Kako za Danas kažu u poznatoj zemunskoj ribarnici, kilogram očišćenog soma košta 1.450 dinara, ali se može nabaviti i u obliku fileta, za 400 dinara skuplje.
Među skuplje ribe spada i brancin, čija je cena 1.250 dinara po kilogramu. Sa druge strane, kilogram fileta od lososa košta i preko 2.500 dinara.
Osim zbog vrste, cene ribe značajno variraju i u zavisnosti od toga da li je reč o neobrađenoj ili spremljenoj, da li je očišćena ili sa glavom i kostima, kao i od toga ko je proizvođač, ako je reč o zapakovanoj robi.
S tim u vezi, kilogram spremljene pastrmke košta oko 2.200, šarana 3.000, smuđa 3.600, soma 3.800, dok su skuša i oslić jeftiniji, pa po kilogramu koštaju 1.300 (skuša), odnosno 1.500 (oslić).
Naposletku, najskuplja je dimljena spremljena riba, a građani koji na svojoj trpezi žele kilogram dimljenih fileta lososa moraće da izdvoje oko 6.000, dok su dimljeni šaran i pastrmka jeftiniji, i cena im se kreće oko 3.900 (šaran) i 3.700 (pastrmka) dinara.
Kako proveriti da li je riba sveža?
Ako je površina sveže ribe prekrivena tankim slojem sluzi to je dobar znak, jer znači da je kvalitetna i sveža. Takođe, ako prst nakon pipanja ribe potone, a telo ribe se nakon toga vrati u prvobitan položaj, riba je dobra za upotrebu.
Kod sveže ribe krljušti su sjajne, a u zavisnosti od toga da li je rečna ili morska, miriše na vodu u kojoj je plivala.
Sa druge strane, ako kupujete zamrznutu ribu, važno je da ne stoji više od tri meseca zaleđena u zamrzivaču, jer nakon tog perioda počinje da gubi hranljive materije.