Pet nedelja bez Kevina Pantera: Kako se Partizan snašao?

Američki bek Kevin Ksavijer Panter junior je najznačajniji košarkaš tekuće ere u istoriji beogradskog Partizana, najtrofejnijeg srpskog kluba. Radi se o najpopularnijem i najplaćenijem igraču crno-belih, koji već drugu sezonu zaredom nosi kapitensku traku. Zbog toga veliki značaj za Partizan ima činjenica da je Panter poslednji put bio u sastavu tima još 26. oktobra.

Te večeri je tim Željka Obradovića u prepunoj „Štark areni“ u dramatičnoj utakmici savladao „večitog rivala“ Crvenu zvezdu,  a Kevin Panter je igrao veoma loše – za skoro 28 minuta u igri ubacio je 8 poena (3/7 iz igre, bez ijednog slobodnog bacanja). Imao je i 2 asistencije, 2 ukradene i čak 7 izgubljenih lopti, uz 3 faula.

Bilo je jasno da je 30-godišnji Njujorčanin daleko od svoje prave forme. Samo tri dana ranije, takođe na Novom Beogradu, ali ovog puta u ulici Pariske komune, Partizan je igrao meč u kojem je Panter bio još lošiji. U iznenađujućem porazu od Mege, Panter je odigrao jedan od najgorih mečeva otkad je u leto 2021. godine pojačao tim iz Humske. Za skoro 15 minuta na parketu, protiv Mege je zabeležio 0 poena (0/8 iz igre), 1 skok, 0 asistencija, 1 ukradenu i 1 izgubljenu loptu, uz 5 ličnih grešaka.

Posle derbija sa Zvezdom postalo je jasno šta se događa.

„Kevin ima problema sa povredama obe noge“, rekao je Obradović na konferenciji za medije posle velikog preokreta i Partizanove pobede u prvom derbiju sezone.

Zadnja loža jedne i koleno druge noge izbacili su Partizanovog kapitena iz tima na „minimum dve nedelje“, kako je navedeno u zvaničnom saopštenju na klupskom sajtu. Da li su obe povrede bile posledica nesumnjivo visokog intenziteta „večitog derbija“, ili je Panter vukao probleme odranije, nije poznato, a nije ni bitno.

Kevin Panter
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

U svakom slučaju, pauza je bila više nego dvostruka u odnosu na ono što se prvobitno predviđalo. Očekivano, Partizan je imao problema tokom odsustva svog lidera. U tom periodu crno-beli su odigrali ukupno deset utakmica uz skor 5-5.

1) 30. oktobar – ABA: Partizan – Crvena Zvezda 98:87;

2) 3. novembar – Evroliga: Baskonija – Partizan 84:83;

3) 5. novembar – ABA: Split – Partizan 53:76;

4) 9. novembar – Evroliga: Partizan – Fenerbahče 85:84;

5) 12. novembar – ABA: Partizan – Igokea 89:91;

6) 15. novembar – Evroliga: Bajern – Partizan 94:85;

7) 17. novembar – Evroliga: Partizan – Alba 89:74;

8) 20. novembar – ABA: Cedevita Olimpija – Partizan 95:91;

9) 24. novembar – Evroliga: Anadolu Efes – Partizan 100:94;

10) 27. novembar – ABA: Partizan – Borac Čačak 101:56.

Šta je nedostajalo Partizanu u Panterovom odsustvu?

Panterovo odsustvo se ogledalo na više načina. Treba podsetiti na kontekst – radi se o jednom od najboljih igrača prethodne sezone i to u čitavoj Evroligi. Imao je istorijske procente šuta u prethodnoj sezoni (47% iz igre, 44% za tri, 91% penali), izabran je u drugu najbolju petorku EL, Barselona ga je tokom leta želela za jednog od svojih lidera…

U petoj utakmici četvrtfinala Evrolige ubacio je Realu 28 poena (8/17 iz igre, 5/5 penali), a Partizan je za dlaku propustio fajnal for. U petoj utakmici finala plej-ofa ABA lige Zvezdi je ubacio 32 poena (11/17 iz igre, 7/8 penali) i vratio Partizanu titulu na Jadranu posle deset godina.

Nije ga Jurohups slučajno naveo kao trećeg najboljeg igrača Evrolige pred sezonu 2023/2024.

Kevin Panter
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Sasvim je jasno da bi Panter, uprkos lošijoj formi na startu nove sezone, izuzetno bitan faktor u igri tima. Amerikanac sa srpskim pasošem je glavni „izduvni ventil“ najboljeg napada Evrope – izuzetan šuter i kreator, pre svega iz driblinga. Međutim, možda još bitnije, Panter je istinski predvodnik Partizana.

Često je Željko Obradović u obraćanjima medijima spominjao Panterovu posvećenost na treninzima i hvalio ga kao dobar primer mladima. Tristan VukčevićSavo Drezgić, prošle sezone i Jam Madar – svi su navodili Partizanovu „sedmicu“ kao svojevrsnog uzora.

„Ovo je čovek koji nas je odveo do titule“, govorili su Zek Ledej i Džejms Naneli pokazujući na Pantera posle osvajanja šampionskog ABA prstena u junu. Čak i kada nije bio u sastavu tima, kada je zbog suspenzije presedeo dva beogradska meča sa Real Madridom, Panter je bio taj koji je okupljao crno-bele i držao govore pre i posle utakmica.

Na jesen 2022. godine i sam Kevin je priznavao da se još uhodava u ulogu vođe. Godinu kasnije je jasno – Panter, više nego bilo ko drugi, drži svlačionicu Partizana.

Bez Pantera se hijerarhija u timu se donekle poremetila. Džems Naneli i Danilo Anđušić, odlični spot-ap šuteri, pomereni su iz zone komfora i dobili su uloge koje su podrazumevale više igre sa loptom. Sposobni su bili da do neke mere iznesu te zadatke, ali to jednostavno nije ono u čemu su najbolji.

Kevin Panter
foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Dodatni problemi usledili su neizbežnim padom u formi Alekse Avramovića, srpskim reprezentativcem koji nosi veći napadački teret u odnosu na prošlu sezonu. Imao je levoruki bek neke odlične nastupe, ali i oscilacije u formi, sve dok put u Ljubljanu nije završio polomljenog nosa. Tada se rotacija „Parnog valjka“ na spoljnim pozicijama dodatno stanjila. Veoma je značajna bila i povreda Uroša Trifunovića na utakmici sa Albom, baš u trenucima kada je bio u uzletu forme.

U svakom od pet poraza u poslednjih deset utakmica, Partizan je bio u igri do samog kraja. Do takvih završnica doveli su periodi neorganizovane igre u napadu, ali i loše kontrole napada. Nema dileme da bi Panter u spornim trenucima bio od velike važnosti za Obradovićev sastav – doprineo bi sposobnošću da „izmisli poene“.

Kako su se crno-beli snašli bez Pantera?

Ukratko, u Evroligi – korektno, u ABA ligi – izuzetno loše.

Partizan je u ovom periodu imao dve evroligaške pobede kod kuće (Fenerbahče i Alba) i tri „gusta“ poraza u gostima (Baskonija, Bajern, Efes). Posle deset kola crno-beli su na 4-6, a sada im slede tri utakmice na domaćem terenu, doduše protiv ozbiljnih rivala.

Imali su crno-beli dobre prilike da budu i na boljem bilansu, a nagovestili su i veliku napadačku moć, naročito kad se Panter vrati. Ipak, utakmica protiv Efesa, više nego ijedna pre nje, razotkrila je sve manjkavosti Partizanove odbrane.

Kevin Panter možda nije jedan od najboljih defanzivaca u timu, ali je on taj koji daje intenzitet igri. U prošloj seozni je upravo njegov iskorak na ovom kraju parketa pokrenuo tm. Sa napadom koji trenutno ima, Partizanu je za pobede u Evroligi potrebno samo umereno poboljšanje u defanzivi.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Evroliga nije ono što treba da brine Partizan u trenutnoj situaciji. Posle velikog kiksa protiv Mege, Partizan je izgubio još dvaput na Jadranu i sa 6-3 gleda u leđa Zvezdi, timu kojeg je pobedio.

Suvišno je govoriti o značaju koji prednost domaćeg terena ima u ABA ligi u poslednjoj deceniji, a Partizan je otvoreno ciljao na prvo mesto pred start sezone. Da bi bio iole blizu ostvarenja tog cilja, aktuelni šampion ne sme ponovo da kiksne, a pritom mora da se nada višestrukim kiksevima najvećeg suparnika.

Partizan ima individualni i timski kvalitet kojim mora da pobedi Megu, Igokeu i Cedevitu. Na Panteru je, kao vođi sastava, da se postara da to u svakom trenutku znaju svi njegovi saigrači.

Povratak

Trenirao je Kevin Panter i pred Partizanov put u Istanbul, ali je trener Obradović odmah rekao medijima da neće igrati protiv tima Erdema Džana. Trenirao je i pred Borac, ali definitivno nije bilo potrebe da se skida za taj u meč. Trenirao je i u sredu pred jedan izuzetno bitan duel. U četvrtak se u „Štark arenu“ se vraća miljenik navijača crno-belih i veliki Panterov prijatelj – Matijas Lesor.

Utakmicu Partizan – Panatinaikos moći ćete da pratite u direktnom prenosu ekskluzivno na Sport klub 1 u četvrtak od 20.45 časova.

Povrede su u dobroj meri zalečene i ostaje da se vidi da li će Panter izvesti crno-bele na parket pred 20.000 gledalaca. Ako momak sa brojem sedam na dresu prvi istrči iz tunela pola sata pred meč, vreme je da se pokaže da se nešto promenilo.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!