Novi problem za proizvođače neretvanskih mandarina

Kako javljaju iz Evropske agencije za bezbednost hrane, štetna hemikalija otkrivena je u mandarinama koje su završile na tržištu Bosne i Hercegovine.

To je novi problemi za proizvođače neretvanskih mandarina, jer je opet u njima otkriven nedozvoljeni pesticid hlorpirifos, piše portal Biznis.ba. Količinu hlorpirifosa od 0,031 miligrama po kilogramu (ne sme biti ni minimalno) hrvatski  inspektori otkrili su zvaničnom kontrolom na tržištu.

To znači da su uzorke mandarina uzeli direktno od neretvanskog proizvođača. Uzorak je uzet još 20. novembra, a nakon nalaza Hrvatska je odmah o svemu izvestila zvanična tela u BiH. Portal navodi da su uz to uništene sve mandarine proizvođača koji je koristio sporni pesticid, inače već godinama zabranjen na tržištu EU, prenosi „Danica”.

Nedavno je i kontrolom na prodajnim mestima u Hrvatskoj otkriven hlorpirifos u mandarinama koje su se prodavale u Hrvatskoj i Sloveniji. Zemlja prijave bila je Hrvatska. Pre toga mandarine s tragovima tog pesticida otkrivene su i u pošiljci za Srbiju, ali je ona vraćena.

Podsetimo, horpirifos je na području EU, dakle i u Hrvatskoj, potpuno zabranjen u aprilu 2020. godine. Nije dozvoljeno njegovo korišćenje ni u Srbiji.  Brojne studije pokazale su kako izloženost tom pesticidu može da utiče na neurološki razvoj dece.

Studije i epidemiološki nalazi povezuju ga i s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim koeficijentom inteligencije, navodi se u odluci Evropske komisije o zabrani njegove upotrebe, prenosi Tanjug.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!