Deca i ekologija: Održivi način života

Održiv način života podrazumeva način života koji je usmeren na smanjenje korišćenja prirodnih resursa od strane pojedinca ili društva, kao i resursa koji se koriste na individualnom nivou.

Odživost u ishrani

Bez obzira na izbor načina ishrane, treba biti svestan uticaja mesne industrije na zdravlje i životnu sredinu. Za proizvodnju, preradu i transport mesa potrebne su velike količine zemljišta, pesticida, đubriva, goriva, hrane i vode, a tokom svih ovih procesa se emituju gasovi staklene bašte i zagađuju vazduh i voda. Rešenje je u sledećem: kupovina organskog voća i povrća (bez pesticida i GMO); precizno odredite namirnice koje treba kupiti, ne uzimati više od potrebnog i ne bacati; ne držati dugo otvorena vrata frižidera; uzgajati svoju hranu u bašti ili saksiji; praviti kompost od ostataka hrane; koristiti tanjire i čaše za višekratnu upotrebu; koristiti kese za višekratnu upotrebu pri odlasku u radnju ili na pijacu.

Održivost u korišćenju energije

Ušteda energije, izuzev ekonomskih efekata, doprinosi boljem kvalitetu života. To se može činiti na sledeće načine: zameniti obične sijalice LED sijalicama; ugasiti svetlo svaki put kada se izađe iz sobe; koristiti prirodno svetlo koliko god je moguće za osvetljenje; osušiti veš na vazduhu umesto korišćenja mašine za sušenje veša; tokom leta ograničiti upotrebu klima-uređaja, tokom zime, smanjiti termostat i umesto toga nositi dodatni sloj odeće. Osim energije, štedi se vreme i čuva zdravlje.

Održivost u turizmu

Održivi turizam podrazumeva privrednu granu koja ima minimalan uticaj na životnu sredinu i lokalnu kulturu, dok pomaže u stvaranju prihoda, otvaranju novih radnih mesta i zaštiti lokalnih ekosistema. Neke od aktivnosti su: odabrati tzv. održivu destinaciju umesto popularne; planirati “zelene” izlete; izbegavati obilaske koje za temu imaju zabavu sa životinjama; izbegavati dodirivanje dragocenosti i zaštićenih delova; štedeti energiju i vodu, kao kod kuće; kupovati u lokalnim prodavnicama, a ne tržnim centrima i ne ostavljati otpad iza sebe.

Održiva briga o vodi

Broj stanovnika planete Zemlje se progresivno povećava, a vodni resursi su
sve lošijeg kvaliteta. Oko 663 miliona ljudi nema pristup bezbednoj vodi za piće, a na afričke zemlje otpada oko 40 %. Oko 2,4 milijarde ljudi nema pristup toaletu. Veći deo stanovništva ima mobilni telefon nego toalet. Globalno, 1/3 svih škola nema
pristup bezbednoj vodi za piće. Zbog navedenog svaki pojedinac može preduzeti: zatvaranje slavine tokom pranja zuba ili suđa; tuširanje umesto kupanja, po mogućnosti do 5 minuta, čaj i kafu praviti sa onoliko vode koliko će se napitka popiti. Ukoliko ostane, prokuvanu vodu kada se ohladi koristiti za zalivanje cveća i slično, jer ne sadrži kamenac; sakupljati kišnicu za zalivanje biljaka; učestvovati u lokalno organizovanom čišćenju vodenih površina.

Održivost u recikliranju

Pri kupovini voditi računa da ambalaža bude pogodna za recikliranje ili izrađena od recikliranog materijala. Održiva ambalaža je ona napravljena od recikliranih materijala; napravljena od jednog materijala koji je jednostavno reciklirati; proizveden sa što manje materijala; podstiče korisnika na ponovno korišćenje; može se prenameniti za nešto drugo. Održivost je sposobnost da se izdrži na relativno trajan način u različitim domenima života. Cilj održivosti je podizanje globalnog životnog standarda bez povećanja korišćenja resursa iznad globalno održivih nivoa.

Gačac

Vrsta je krupne vrane otvorenih staništa na prostranim ravnicama, bogatim retkim šumama i livadama. Često naseljava gradske parkove, drvorede i dr. Dužina tela gačca je oko 45 cm, a maksimalan raspon krila je 90 cm. Obrazuje kolonije gnezda
u samim vrhovima krošnji visokog drveća, nekada i više od 10 na jednom stablu.

Divlja mačka

Ima telo dužine do 80 cm, a težine do 8 kg. Živi u hrastovim i bukovim šumama gde ima dovoljno šupljih stabala u kojima pravi sebi leglo. Rep joj je ravnomerno debeo, ima taman vrh i 8 tamnih prstenova po dužini, a mače ima belu fleku na čelu koja vremenom nestaje. Žive samotnjački život. Otvor jazbine okrenut je na južnu stranu da bi imali dovoljno svetlosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!