Bez tradicije nema ni nas

U selu Gornjane, nadomak Bora, nedavno je povodom dana oslobođenja u Drugom svetskom ratu, održan prvi Sabor narodnog stvaralaštva. Sabor je okupio osam kulturno-umetničkih društava, iz opština Majdanpek, Boljevac i grada Bora, koja čuvaju tradiciju svog kraja. Domaćin je bio KUD Lozovica iz Gornjana, a gosti sabora bili su društva Podgorac iz opštine Boljevac, Leskovo, Čobanica, Amater, Rudna Glava i Jasikovo iz opštine Majdanpek, kao i Krivelj iz Krivelja u opštini Bor. Oni su se predstavili publici pesmom i igrom čija je osnova vlaški melos i pokazali deo kulturne baštine ovog kraja.

Ž. Marković
Zajedničko kolo: Svi folklori pred Domom kulture u centru sela

Pokrovitelj sabora bio je Grad Bor, a gradonačelnik Aleksandar Milikić, članovi gradskog veća i Centra za kulturu Bor su prisustvovali manifestaciji. Milikić je otvorio sabor istakavši da je on ujedinio tri lokalne samouprave u misiji da od zaborava sačuvaju tradiciju i kulturu mesta iz kojih dolaze i naglasio da je to pravi nači da mladi ostanu da žive i rade tamo gde su ponikli. Obećao je da će Gradska uprava Bora nastaviti da podržava manifestacije narodnog stvaralaštva i najavio nova ulaganja u razvoj sela.

– Ovo je prvi sabor i sva društva koja su ovde pišu istoriju sela Gornjane. Čestitam mojim Gornjancima dan oslobođenja kada se sećamo predaka koji su dali živote za slobodu. Velika je stvar da, ovoj našoj dečici ovde koje ima zaista puno, što je lepo videti večeras, kažemo da su se njihove pradeke i prabake borile za slobodu koju danas imaju. Današnji dan je bitan za kulturu i tradiciju vlaškog naroda. Molim bake, deke i roditelje, čuvajte i negujte kulturu i tradiciju Vlaha. Čuvajte jezik i pismo, učite decu narodnim igrama, učite ih da oni to prenose na druge generacije, jer narod bez kulture i tradicije nije narod. Grad Bor će nastaviti da stvara bolje uslove da sva sela budu još lepša, da deca imaju uslove i ostanu da žive ovde – istakao je Aleksandar Milikić.

Ž. Marković
Gradonačelnik Aleksandar Milikić (drugi sleva) i predstavnici opštine

Inače, pre početka kulturnog programa kroz centar Gornjana je krenula povorka folkloraša svih udruženja, a predvodio ih je Gradimir Joksimović na konju Biseru. Posle defilea u centru sela su svi zaigrali vlaško kolo, kao zagrevanje pred nastup na bini u sali Doma kulture. Pre nastupa folklornih ansambala Denis Janković, predsednik Omladinskog kluba i zamenik predsednika KUD Lozovica iz Gornjana, podelio je zahvalnice svim udruženjima koja su došla na ovu manifestaciju.

Ž. Marković
Goste su dočekali Anđela i David

– Naše društvo je osnovano 1974. godine, trenutno imamo oko 40 članova raspoređenih u tri grupe: dečja, omladinska i seniorska. Nastupali smo po celoj Srbiji, a bili smo i u Italiji, Austriji, Grčkoj, Rumuniji i Bugarskoj – predstavio je KUD Rudna Glava, Živorad Bogdanović, predsednik društva iz Rudne Glave.

Ž. Marković
Domaćini: KUD Lozovica

Borislava Barbulović, predstavnica KUD Leskovo iz istoimenog sela kaže da su na poziv domaćina došli sa omladinskom grupom koja broji 30-ak članova.

Ž. Marković
KUD Leskovo iz Leskova

– Igraćemo stare izvorne vlaške igre iz našeg sela i okoline sa kojima smo nastupali u Majdanpeku, Kučevu, Petrovcu na Mlavi i drugim opštinama – izjavila je Borislava.

Ž. Marković
Stevan Strainović i Milica Krecojević iz Klokočevca

Čobanica sa dve grupe

– Došli smo na sabor sa dve grupe, omladinskom koja će igrati koreografiju “Homolje”, a dečja grupa gde će izvesti splet vlaških kola. Imamo 50 članova u našem društvu i od toga 20 aktivnih folkloraša. Bilo nas je više, ali čim su deca krenula u srednju školu nisu imala više toliko vremena za folklor. Nastupali smo u okolnim opštinama kao i u Bugarskoj i Rumuniji. Inače, imamo i mi našu manifestaciju svake godine 19. avgusta, Dani preobraženja – kaže Saša Nikolić, predsednik KUD Čobanica iz Klokočevca.

Ž. Marković
Veterani uz podmladak: KUD Podgorac

Brojni nastupi Amatera

Dragoslav Nikolić, predsednik KUD Amater iz Topolnice kaže da uzvraćaju gostovanje društvu Lozovica.

– Domaćin ovog sabora je letos bio kod nas na festivalu. Cilj nam je da se deca druže i još više upoznaju, razmene brojeve telefone, možda se rodi i neka nova ljubav, obično to tako ide. Ovde smo došli sa dve grupe, dečjom i omladinskom. Ove godine smo imali brojne nastupe po okolnim selima, bili smo u Bugarskoj na Balkan folk festu i na još jednoj manifestaciji, pa u Rumuniji na dva, tri festivala, tako da je sezona bila baš aktivna. Naša manifestacija se održava svake godine, drugog dana Svete Trojice u ponedeljak. Ove godine smo imali 16 društava – ističe Nikolić.

Gradimo prijateljstva

– Pozvani smo na prvi Sabor narodnog stvaralaštva ovde u Gornjane, oni su prošlog meseca bili naši gosti i svidele su im se naše igre, jer smo mi druga opština, opština Boljevac. Danas smo došli sa dva folklora, dečjim i omladinskim sastavom. Inače imamo oko 60-ak folkloraša, a danas je ovde 35 igrača. Nastupali smo skoro na svim većim manifestacijama i gradimo prijateljstva sa drugim udruženjima -navodi Boban Ilić, predsednik KUD Podgorac iz Podgorca.

Ž. Marković
Dečja pevačka grupa KUD Krivelj

Saradnja traje godinama

Sergije Prvulović, vođa orkestra KUD Krivelj iz Krivelja kaže da godinama imaju veoma dobru saradnju sa domaćinima sabora.

– Oni dolaze kod nas, mi im uzvraćamo, tako se deca lepo druže i razonode. Kada god nas zovu da se popuni neki kulturno-umetnički program mi smo tu i stojimo na raspolaganju da prikažemo šta umemo. Veoma često smo na Homoljskim motivima, bili smo u svim okolnim selima, ali i u Šumadiji Levču, Topoli. Imamo i mi našu manifestaciju a zove se Dani kriveljske kulture – navodi Sergije.

Ž. Marković
Mladi folkloraši iz Jasikova

Čuvamo običaje

KUD Jasikovo takođe blisko sarađuje sa folklorašima iz sela Gornjane.

– Ansambl Lozovica je nastupao 4. avgusta na našoj manifestaciji Bačijada, sada im uzvraćamo gostovanje. Veoma blisko sarađujemo i rado se odazivamo njihovom pozivu. Imamo 40-ak članova koji su raspodeljeni u pionirsku, omladinsku i seniorsku grupu. Nedavno smo bili u Niškoj Banji gde smo osvojili treće mesto, što je to veoma zavidan rezultat za tu veliku manifestaciju koja se održava u kankurenciji 20 društava. Od kada smo reaktivirali kulturno-umetničko društvo bili smo i u Italiji, Rumuniji, Austriji, Mađarskoj i drugim zemljama. Radimo na tome da održavamo vlašku tradiciju, običaje i kulturu naših predaka – kaže Ljubiša Mladenović, koreograf i zamenik predsednika KUD Jasikovo iz Jasikova.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!