Italijanski klimatolog: Oluja „Danijel“ biće sve češća pojava, a šta čeka Balkan

Oluja kao što je „Danijel“ koja je pogodila Libiju nije jedinstvena i biće sve češća, doći će do povećanih efekata tih jakih oluja posebno u regionu Balkana, upozorio je klimatolog i profesor Univerziteta Tuscia Rikardo Valentini.

Klimatolog otkriva da poslednji izveštaji pokazuju da svaki dodatni stepen otopljavanja ne samo da povećava temperaturu, već će dovesti do ekstremnih događaja.

On je istako da se u regionu „radi o pravom žarištu“.

„Otoplilo je za strepen i po i vrlo smo blizu tom limitu iz Pariskog sporazuma o dva stepena otopljenja, u Sredozemlju smo već blizu toga. U regionu imamo dve oblasti – jedna je jugozapad gde će biti više letnjih suša, a u severozapadnom delu Mediterana biće vlažnije, tako da je Sredozemlje nekako podeljeno“, objasnio je klimatolog u emisiji „Global fokus“.

Prema njegovim rečima, mediteranski uragani postaju sve češći, iako su oni do sada bili karakteristični samo za Atlantski okean.

„Uragani se najčešče dešavaju na Atlantskom okeanu, ali su u Mediteranu počeli da se pojavljuju ti sistemi niskog pritiska koji pokreću sve toplije more. Nažalost, ti mediteranski uragani postaju sve češći i moramo da se naviknemo na tu novu cirkulaciju“, istako je Valentini.

Na pitanje šta je potrebno da uradimo da bi ublažili klimtaske promene, klimatolog smatra da „moramo da smanjimo emisije staklene bašte“.

„To je vrlo hitno ali nije dovoljno, potrebno je da se prilagodimo klimatskim promenama jer sledećih sedam do osam godina, do 2030. godine već se predviđa da će otopljavanje dostići dva stepena. Moramo da promenimo naše društvo, naše propise kako bi izdržali klimatske promene. Moramo da uvedemo nove klimatske scenarije za budućnost“, zaključio je Valentini.

Biološkinja Ketrin Ričardson ističe da su resorsi koje koristimo na Zemlji „limitirani“.

„Resursi koji mi i ostali organizmi na ovoj planeti koristimo su limitirani. Ne možemo stalno da uzimamo i trošimo, jer će se na kraju sistem promeniti i uslovi na Zemlji će biti drugačiji“, objasnila je.

Prema njenim rečima, ako odemo toliko daleko „onda su rizici da se ti uslovi promene toliko visoki, da treba da se povučemo“.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!