Vučić sa premijerom Norveške razgovarao o projektima u oblasti energetike, infrastrukture

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas s norveškim premijerom Junasom Garom Stereom o jačanju političke i ekonomske saradnje i planovima i projektima u oblasti energetike, infrastrukture i investicija.

„Ponovio sam zahvalnost Srbije na partnerskom odnosu Norveške kao i na spremnosti da zajednički dodatno jačamo i intneziviramo politički dijalog i sveobuhvatnu saradnju jer naše zemlje ne vezuju samo interesi, već i istorijsko prijateljstvo iskovano u teškim vremenima“, objavio je Vučić na Instagramu posle radnog ručka koji je za delegaciju iz Srbije priredio predsednik norveške vlade.

Vučić se prethodno u Oslu sastao s predsednikom Parlamenta Norveške, Masudom Garahanijem, kome je, kako je naveo, zahvalio jer je Norveška uvek bila spremna da pomogne Srbiji, ne samo svojim iskustvima u harmonizaciji standarda i propisa EU, već i u ekspertskoj i finansijskoj pomoći njenim reformskim procesima,  posebno modernizaciji energetskog sistema.

„Danas otvaramo novo poglavlje u odnosima Srbije i Norveške“, objavio je Vučić na Tviteru posle sastanka s Garahanijem.

Tokom dvodnevne posete Norveškoj Vučić će se sastati i s norveškim kraljem Haraldom Petim i norveškim privrednicima iz energetskog sektora, najavljeno je u Beogradu.

Vučić pozvao norveškog kralja da poseti Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u poseti Norveškoj, sastao se danas u Oslu sa norveškim kraljem Haraldom Petim i prestolonaslednikom  Hokonom i pozvao ih da posete Srbiju.

Razgovarali smo o prijateljstvu naših naroda i tradicionalnim vrednostima koje delimo, ali i o brojnim izazovima sa kojima se svi suiočavamo, objavio je Vučić na Instagramu uz fotografijre susreta u Kraljevskoj palti u Oslu.

Vučić je danas u Oslu razgovarao s norveškim premijerom Junasom Garom Stereom o jačanju političke i ekonomske saradnje i planovima i projektima u oblasti energetike, infrastrukture i investicija.

On se pre toga sastao i s predsednikom parlamenta Norveške Masudom Garahanijem kome je, kako je naveo, zahvalio jer je Norveška uvek bila spremna da pomogne Srbiji, ne samo svojim iskustvima u harmonizaciji standarda i propisa EU, već i u ekspertskoj i finansijskoj pomoći njenim reformskim procesima,  posebno modernizaciji energetskog sistema.

„Danas otvaramo novo poglavlje u odnosima Srbije i Norveške“, objavio je Vučić na Tviteru posle sastanka s Garahanijem.

Tokom dvodnevne posete Norveškoj Vučić će se sastati i s norveškim privrednicima iz energetskog sektora, najavljeno je u Beogradu.

Vučić: Norveška će pomoći u sprovodjenju reformi u sektoru energetike

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je danas u Oslu, gde je u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Norveškoj, da je večeras biznis forum s norveškim kompanijama i savetnicima „zainteresovanim da pomognu Srbiji i da ulažu“ u Srbiju radi reforme njenog sektora energetike. Vučić je novinarima rekao da su teme razgovora koje je vodio tokom dana, sa norveškim kraljem Haraldom Petim i prestolonaslednikom Hokonom, kao i sa premijerom i predsednikom Parlamenta, najviše bile povezane s energetikom i da je od norveške kompanije dobio predlog za sprovodjenje energetske reforme u Srbiji, a da je ponudio da „njihov čovek“ bude na čelu srpskog preduzeća.

„Razgovarali smo kako da uložimo u obnovljive izvore energije, to nije pitanje jednog dana već godina koje su pred nama. Mnogo ulaganja je neophodno i norveška pomoć je značajna. Mnogo je teških stvari koje moramo da uradimo. Moraćemo da preduzmemo teške mere da bi smo se obezbedili ne za ovu zimu, već za druge zime“, rekao je Vučić i dodao da problemi u energetici Srbije nisu samo „pitanje nafte i gasa, već kompletne mreže dalekovoda“.

Dodao je da će Srbija „zajednički“ sa Norvežanima raditi na tim reformama, kao i da je od njihove kompanije dobio tri rešenja za energetsku strategiju Srbije.

Naveo je da su „prvi bolni korak velike promene u našim javnim preduzećima“.

„Samo za jedno od naših javnih preduzeća su rekli da nije neophodna promena rukovodstva“, kazao je Vučić i dodao da je on ponudio Norvežanima da „nekog od njihovih ljudi pošalju da nosi izvršnu funkciju“, ne precizirajući u kojem javnom preduzeću.

Vučić je rekao da je tom ponudom Norvežanima hteo da „pokaže važnu stvar: da za razliku od svih drugih na političkoj sceni Srbije, nama (Srpskoj Naprednoj Stranci) to nije mesto za partijsku kasu ili da bude partijska prćija“, već „mesto koje će da bude uspešno i preduzeće koje će ubuduće donositi profit“.

Na pitanje kada bi trebalo da počne reforma energetskog sektora u Srbiji, Vučić je odgovorio da je trebalo da počne „juče“, odnosno da će početi u „najkraćem mogućem vremenu“.

Vučić: Ako je za Kurtija završeno pitanje statusa Kosova, i za mene je

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da povodom nastavka pregovora sa Prištinom „nema previše nade, već ima strah od budućih dogadjaja“.

Vučić je novinarima u Oslu, gde je u dvodnevnoj poseti Norveškoj, rekao da ako kosovski premijer Aljbin Kurti kaže „da je za njega završeno pitanje statusa“, to može da kaže i on: da je i za njega „pitanje statusa završeno“.

„Ja na jednom važnijem aktu baziram tu svršenost statusnog pitanja, a to je povelja Ujedinjenih nacija i Rezoluciji 1244. Kurti se oslanja na silu velikih i moćnih zemalja sa Zapada i računa da će one biti te koje će primorati Srbiju da nešto prihvati“, rekao je Vučić.

On je rekao da „situacija na severu (Kosova) i svuda u pokrajini što se tiče srpskog naroda bukvalno vri“, i dodao je da su pritisci na Srbi na Kosovu „sistematski progon“.

„Što se nas tiče, naše je da budemo uz svoj narod, da gledamo kako da pomognemo svom narodu“, kazao je Vučić.

On je ocenio i da će „uvek Kvinta da podrzava Albance na Kosovu i Metohiji, a Nemci su u tome najizraženiji“.

„Nema tu velikih očekivanja s naše strane. Meni ne mogu ništa niti imam račune, niti imam nekretnine u inostranstvu. Da me ucenjuju bilo čime, besmisleno je, poslednji mi je mandat predsednicki, jedino mogu da ucenjuju Srbiju“, rekao je Vučić.

Vučić u Oslu položio venac na spomenik stradalim internircima iz Jugoslavije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas u Oslu venac na spomenik državljanima Kraljevine Jugoslavije koji su tokom Drugog svetskog rata internirani i stradali u Norveškoj.

Vučić je na Instagramu naveo da je zahvalan Norveškoj što „čuva sećanje“ na stradale internirce iz Jugoslavije i što time „pokazuje sećanje na prema žrtvama rata sa naših prostora“.

„Ovo spomen-obeležje nije samo svedok teških vremena kroz koja smo zajedno prošli već i jedan od temelja i stubova budućnosti koju zajedno gradimo“, naveo je Vučić koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Norveškoj.

U Norvešku su tokom Drugog svetskog rata nacisti poslali četiri transporta jugoslovenskih interniraca, odvedenih da grade puteve u toj zemlji. Poslato je 4.268 zatvorenika, najviše Srba (3.841), mahom zemljoradnika iz rudničko-takovskog kraja i Vojvodine.

Život je izgubilo, po nepotpunim podacima, više od polovine 2.360 logoraša koji su bili izloženi mučenju nacista ilii su umrli od teških uslova u kojima su tamoo živeli i radili. Norvežani su internircima pružali pomoć u hrani, lekovima, smeštaju, i pomagali im pri bekstvu iz logora.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!