Vozači Formule 1 ne smeju više da izražavaju političke stavove bez dozvole

Međunarodna automobilska federacija odredila je novi kodeks ponašanja vozača pod svojom „kapom“, a njen predsednik Mohamed Ben Sulajem objasnio je zašto neće moći da tek tako da „lete“ politički, verski… motivisane izjave. Odnosno, zbog čega se uvodi kontrolna nad njima.

„Zabrinuti smo. Možete da koristite sport iz mirovnih motiva, ali ne želimo da FIA služi kao platforma za privatne agende. Udaljićemo se od sporta. Šta vozači rade najbolje? Voze. Oni su tako dobri u tome, oni prave spektakl, oni su zvezde. Ako imam svoj privatni stav, to ne znači da ću da koristim FIA da ga iskažem.

Verujem da bi FIA trebalo da bude neutralna. Za bavljenje ovim sportom potrebne su nam superzvezde. Ako postoji nešto, tražite dopuštenje. Ako napravite bilo kakvu grešku, to je kao prebrza vožnja kroz boks. Ako to učinite, vrlo je jasno šta sledi“, najavio je prvi čovek FIA.

Ostaje da se vidi kako će to prihvatiti zvezde poput višestrukog šampiona F1 Luisa Hamiltona, koji je sa penzinosanim Sebastijanim Fetelom najčešće posezao za takvim istupima u javnosti.

Britanac se najviše zalagao za poštovanje ljudskih prava i rasnu jednakost, a bavio se i pravima LGBT zajednice u konzervativnim zemljama u kojima se voze trke, kao što su Saudijska Arabija i Katar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *