“Velika Britanija želi što pre ZSO”

Zamenica šefa misije Velike Britanije pri OEBS Dirdre Braun je na današnjoj sednici Stalnog saveta te organizacije u Beču, na kome je razgovarano o izveštaju šefa Misije na Kosovu Majkla Davenporta, istakla da je stav zvaničnog Londona da se Zajednica opština sa srpskom većinom treba što pre uspostaviti.

Pozdravila je nedavno postignute sporazume između Kosova i Srbije u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa i rekla da Velika Britanija podržava nezavisno i suvereno Kosovo, ali da je od Prištine tražila da sprovede sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

– Pozdravljamo značajan napredak koji je postignut poslednjih meseci u dijalogu o normalizaciji pod posredovanjem specijalnog izaslanika EU Miroslavom Lajčakom, uključujući Briselski sporazum od 27. februara i njegov implementacioni aneks koji je dogovoren 18. marta u Ohridu. Usvajanje deklaracije o nestalima od 2. maja je pozitivan prvi korak, ali rad na preostalim delovima Sporazuma mora da se nastavi bez odlaganja – izjavila je vršilac dužnosti ambasadora Velike Britanije pri OEBS.

Istakla je da je važno da se obe strane uključe u dijalog u dobroj nameri, poštuju svoje obaveze i izbegavaju akcije ili retoriku koji bi mogli da umanje izglede za postitanje sveobuhvatnog i održivog sporazuma o normalizaciji odnosa.

– U skladu sa Briselskim i Ohridskim sporazumom, pozivamo obe strane da se konstruktivno angažuju, uključujući i stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom što je pre moguće – rekla je Braun.

Ona je dodala da se Kosovo već dugi niz godina suočava sa jedinstvenim izazovom – nedostatkom normalnog odnosa sa susedom Srbijom. To, prema njenim rečima, ima implikacije na regionalnu stabilnost i štetan uticaj na zajednice u obe zemlje.

Braun je rekla da je od vitalnog značaja da sve strane rade na stvaranju uslova za bezbedno okruženje na severu Kosova, ono koje nudi prostor za trajne sporazume i prosperitet, a ne za izolaciju i kontinuirani bezbednosni vakuum.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *