Svetske zvezde nastupaju na Kolarcu

Beogradske muzičke svečanosti, jedna od najstarijih i najuglednijih manifestacija kulture po kojima je glavni grad Srbije postao poznat u svetu, u svom 54. izdanju se još više približava mestu koje je nekada zauzimao, i u velikoj konkurenciji raznih vrsta zabavnih programa koji se nude današnjoj publici izdvaja se visokim kvalitetom i raznovrsnošću sadržaja, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Kolarčevoj zadužbini.

Najavljujući manifestaciju, koja će se održati od 1. do 15. novembra, umetnički direktor Bemusa, naš poznati dirigent Bojan Suđić, istakao je da će među gostima biti i svetska imena, poput violinistkinje Bomsori Kim iz Južne Koreje, zvezde u usponu, italijanskog pijaniste Marina Formentija, španskog klavirskog virtuoza Martina Garsije Garsije, i tenora Brina Terfela iz Velsa, ali i „stari miljenici” domaćih ljubitelja klasike, kao što je Ivo Pogorelić. Naravno, nastupiće i naše „mlade nade”: violončelista Nemanja Stanković je svojim jučerašnjim kratkim izvođenjem dao naslutiti u kakvom raskošnom talentu će njegovi slušaoci uživati 3. novembra u Sali beogradske filharmonije.

Festival će otvoriti i zatvoriti orkestar „Virtuozi” na Kolarcu, pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, u istoj dvorani će nastupiti i Bomsori Kim (5. novembra), Rumunski nacionalni kamerni hor „Madrigal” (2. novembra), Ivo Pogorelić (7. novembra) i Vojvođanski simfonijski orkestar (12. novembra). U Filharmoniji će 6. novembra svirati Novosadski kamerni orkestar, 8. novembra barokni ansambl „Viva mjuz” iz Sankt Peterburga, 13. novembra naš gudački kvartet „Difrakcije” i 14. novembra Marko Hatlak i „Fantango”. U Sabornoj crkvi će 9. novembra koncert održati Hor RTS, a dan kasnije, u Crkvi Uznesenja Blažene Device Marije, sjajni violinista Gordan Nikolić.

Festival, čiji organizator je CEBEF, finansijski podržali Gradski sekretarijat za kulturu i Ministarstvo za kulturu i informisanje.

Maestru Suđiću nagrada festivala „Grad teatar”

Bojanu Suđiću, dirigentu i profesoru Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, pripala je nagrada budvanskog „Grada teatra”, za poseban doprinos ovom festivalu, kako se navodi u saopštenju iz direkcije pomenute manifestacije. Odluku je jednoglasno doneo Savet festivala, a priznanje će biti uručeno na svečanoj sednici povodom proslave Dana opštine Budva. Inače nagrada za poseban doprinos festivalu dodeljuje se svakih pet godina, na osnovu odluke Saveta, a prva dobitnica bila je Branislava Liješević, dugogodišnja direktorka „Grada teatra”.

U obrazloženju odluke se navodi i sledeće:

– Zahvaljujući pažljivom i stručnom odabiru maestra Bojana Suđića, budvanska publika bila je u prilici da još jednom čuje neke od umetnika domaće muzičke scene, Katarinu Jovanović, Borisa Kraljevića i Romana Simovića, da upozna neke od najboljih izvođača sa internacionalnih muzičkih pozornica, flautiskinju Šefiku Kutluer iz Turske, pijanistkinju Natašu Paremski iz SAD ili gitaristkinju Šuefej Jang iz Kine, da se upozna sa zvezdom, violinistom Nemanjom Radulovićem i da prisustvuje koncertu jednog od najinovativnijih perkusionističkih orkestara „Amadinda” iz Mađarske.

Između ostalog istaknuto je i da se festival „zahvaljujući i doprinosu Bojana Suđića, profilisao i kao manifestacija koja, pored najrelevantnijih pozorišnih delatnika, književnika i likovnih stvaralaca, okuplja i najznačajnija imena domaće i internacionalne muzičke scene, ali i u svom skoro četvorodecenijskom trajanju neguje najviše forme muzičke kulture”.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!