“Srbija mora da prizna Kosovo ukoliko želi u EU”

Profesor Unvierziteta Džordžtaun Čarls Kapčan kaže da će ukoliko Srbija namerava da postane članica Evropske unije, pre ili kasnije mora da prihvati nezavisnost Kosova.

Kapčan je optimista da će odnosi Kosova i Srbije biti normalizovani u bliskoj budućnosti. Prema njegovim rečima, u ovoj fazi obe strane treba da budu zadovoljne onim što nudi Briselski sporazum.

– Ako Srbija ozbiljno želi da postane članica evropske porodice, onda neće biti druge alternative osim da prihvati realnost da je Kosovo nezavisno i suvereno. Za bezbednost regiona Zapadnog Balkana veoma je važno da se normalizuju odnosi između Beograda i Prištine. Strane moraju biti spremne na kompromise kako bi imale bolju budućnost i integrisale se u strukture Evropske unije. Smatram da je predlog Francuske i Nemačke bio veoma dobar – kaže Kapčan.

Dodao je da su tenzije na Kosovu u poslednje vreme bile velike, a ono što se dogodilo u Banjskoj predstavljalo je vrhunac.

– Dakle, rizik je bio stvaran da će situacija eskalirati u još širi sukob. Srpski nacionalizam predstavlja opasnost za ceo region, ali rekao bih da je bilo nacionalističkih akcija i na Kosovu. Premijer Kosova Aljbin Kurti je u nekim slučajevima igrao na nacionalističku kartu, poput izdavanja registarskih tablica i nasilnog postavljanja gradonačelnika etničkih Albanaca u četiri severne opštine koji su imali slab legitimitet – rekao je on.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!