Snimak napada na Krimski most: Ukrajina prvi put preuzela odgovornost

Ukrajinske sigurnosne službe dale su CNN-u ekskluzivan snimak koja prikazuje trenutak kada su u julu koristile eksperimentalni dron za napad na ruski most koji vodi ka Krimu.

Ovo je prvi put da je SBU otvoreno preuzeo odgovornost za operaciju, piše CNN, prenosi Index.hr.

U napadu 17. jula oštećene su putne kolovozne mosta i, prema ruskim zvaničnicima, ubijeno je dvoje civila.

Bio je to drugi napad na vitalni prelaz i pokazao je koliko je teško braniti jedinu nezavisnu rusku vezu s poluostrvom.

Šef SBU-a Vasil Maljuk rekao je za CNN da je korišćeni dron, nazvan „Sea Baby“, rezultat višemesečnog razvoja koji je započeo neposredno nakon invazije.

„Pomorski dronovi jedinstveni su izum Službe bezbednosti Ukrajine. Nijedna privatna kompanija nije uključena. Pomoću ovih dronova nedavno smo uspešno pogodili Krimski most, veliki jurišni brod Olengorskij Gornjak i SIG tanker“, rekao je.

„Radimo na nizu operacija. Biće uzbudljivo“

„Radimo na nizu novih zanimljivih operacija, uključujući i u vodama Crnog mora. Obećavam vam, biće uzbudljivo, posebno za naše neprijatelje“, rekao je Maljuk.

Rekao je da je julski napad dronovima bio proizvod višemesečnih priprema i zajednička operacija s ukrajinskom mornaricom, koju je vodio zajedno s mornaričkim admiralom Oleksijem Neizhpapom.

„Kad je došlo do eksplozije, bili smo tako srećni i počeli smo da čestitamo jedni drugima. Ovo je bio vrlo emotivan trenutak za sve nas i našu pobedu koja će sigurno uskoro doći“, kaže šef SBU-a.

Maljuk je rekao da su zapadni partneri Ukrajine pokazali interes za njihove operacije i želju da uče iz njihovog iskustva.

Reuters/ Stringer

„Oni ne učestvuju u našim operacijama niti nam daju bilo kakvu opremu ili bilo što drugo. Ovi dronovi se proizvode u podzemnom proizvodnom pogonu na području Ukrajine. Mete koje sam spomenuo su legitimne prema ukrajinskim i međunarodnim zakonima“, zaključio je.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!