Prijava za vantelesnu oplodnju doniranim ćelijama preko e-uprave

Primaoci reproduktivnih ćelija biraju materijal na osnovu visine, težine, boje kose, očiju i kože, krvne grupe i još nekih karakteristika davaoca

Svi zainteresovani za vantelesnu oplodnju doniranim reproduktivnim ćelijama, koji ispunjavaju kriterijume, mogu se prijaviti za ovaj postupak preko portala e-uprave. Bez obzira na to da li će im u postupku biti potrebne darovane jajne ćelije ili spermatozoidi, odnosno da li je reč o ženskom ili muškom sterilitetu, u oba slučaja se preko e-uprave prijavljuju žene.

U trenutku prijave, žena ne sme biti starija od 45 godina i mora imati ispravnu zdravstvenu knjižicu. Kada se prijavljuje, žena zapravo podnosi zahtev zdravstvenoj ustanovi za zakazivanje pregleda pred komisijom za biopotpomognutu vantelesnu oplodnju, pojašnjavaju za „Politiku” u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje. Kada dobije termin za komisiju i obaveštenje o tome, kao i kasnije sva druga obaveštenja, prijavljenoj osobi to stiže preko portala e-uprave.

– Prilikom dolaska na prvi konsultativni pregled u centar za BMPO, gde će se raditi postupak sa darovanim reproduktivnim ćelijama, parovi ili žene bez partnera, zajedno sa ginekologom biraju banku, a ujedno se tada šalje i zahtev ka banci za reproduktivne ćelije. Darovane reproduktivne ćelije biraju se na osnovu visine, težine, boje kose, očiju i kože, krvne grupe i još nekih karakteristika davaoca – ističu u RFZO.

Trajanje procedure od prijave do samog postupka je individualno i diktirano je stručnim medicinskim kriterijumima o kojima odlučuje lekar,  ali sam postupak vantelesne oplodnje mora započeti najkasnije u roku od godinu dana od kada parovi ili žene bez partnera dobiju potvrdu od komisije.

– Oko 500 prijava za vantelesnu oplodnju doniranim reproduktivnim materijalom je upućeno preko portala e-uprave što znači da su ti parovi i žene bez partnera dobili termin za pregled pred komisijom za BMPO, ali samo oni kojima komisija odobri, ulaze u proceduru za vantelesnu oplodnju sa darovanim ćelijama. Oni koji prođu komisiju zatim dobijaju termin za prvi konsultativni pregled u klinici  koju su sami izabrali, i na tom pregledu se šalje upit ka banci za reproduktivne ćelije. Nakon što poručeni materijal iz banke stigne u centar za BMPO, parovi, odnosno žene bez partnera, mogu ući u postupak vantelesne sa darovanim reproduktivnim ćelijama – navide u RFZO.

Pravo na veštačku oplodnju sa doniranim ćelijama o trošku države imaju žene do 45 godina, koje imaju partnera, a jedno od njih ne može da se ostvari u ulozi roditelja, kao i žene koje nemaju partnera, a žele da postanu majke. U oba slučaja imaju pravo na ukupno šest pokušaja, tri stimulisana i tri krio-embriotransfera.

Oni koji su stariji od 45 (imaju do 50 godina) ili ne ispunjavaju neki drugi uslov, takođe imaju pravo na VTO sa doniranim materijalom, i prolaze istu proceduru, samo što sve troškove plaćaju sami. Neki naši građani su ranije išli u inostranstvo po donorski reproduktivni materijal, plaćali su put sami kao i sve troškove postupka. Sada je donorstvo ozakonjeno i kod nas, i postupak se sprovodi o trošku države za sve koji ispunjavaju propisane uslove. I oni koji su započeli postupak u inostranstvu, sada mogu da ga nastave u Srbiji o trošku države ako ispunjavaju sve uslove.

Podsećamo da je ove nedelje u Srbiju stigao prvi kontingent doniranih jajnih ćelija iz banke reproduktivnog materijala iz Španije, a ovih  dana se očekuje i njihova prva primena u postupku vantelesne oplodnje kod prijavljenih parova. Potpisali su ugovori sa bankama iz Španije, Danske i Češke.

Novac je obezbeđen za procedure kod 1.500 parova, a ukoliko bude više zainteresovanih, RFZO će obezbediti dodatni novac za postupke. Proces vantelesne oplodnje putem uvezenih donatorskih ćelija košta 7.000 evra.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *