Priča o Kosovu ide u svet

Selekciona komisija Filmskog centra Srbije odlučila je da film Dušana Milića “Mrak” bude kandidat Srbije u trci za 95. dodelu nagrada Američke akademije filmske umetnosti i nauke, u kategoriji za najbolji međunarodni film.

U obrazloženju svog izbora, komisija, kojom je predsedavao reditelj Ivan Ikić (njegova “Oaza” bila je naš prošlogodišnji kandidat), a članovi su bili reditelj i producent Stefan Ivančić, scenarista i reditelj Vuk Ršumović, glumica Olivera Viktorović, filmski kritičar Božidar Zečević, montažer Dragan Petrović i scenarista Kosta Peševski, je navela:

– “Mrak” prati nekoliko dana života jedne porodice unutar izdvojene i nezaštićene enklave na Kosovu i Metohiji. Tenzijom, atmosferom, veštim filmskim jezikom i elementima horora, film nas uvodi u svet straha i neizvesnosti, u kome tri generacije jedne porodice pokušavaju da održe privid normalnog života. Zbog snažnih emocija, univerzalnosti teme i likova, komisija smatra da će film uspešno komunicirati s međunarodnom publikom i članovima Američke akademije za filmsku umetnost i nauku.

Reditelj filma izrazio je veliku radost i čast što se našao u trci za ovu prestižnu nagradu.

– Vrlo sam počastvovan što je komisija sa toliko glasova podržala naš film za prezentaciju za najznačajniju filmsku nagradu. Uradićemo sve što je u našoj moći da film što bolje predstavimo članovima američke akademije – izjavio je Dušan Milić.

Glave uloge tumače Slavko Štimac i sve popularnija danska glumica srpskog porekla Danica Ćurčić.

– Igram dedu Milutina koji ne prihvata da je izgubio sina. Za mene je ovo bilo veoma zahtevno, ali sam uživao. Dušan je sam napisao scenario, pa je znao šta je želeo da postigne ovom pričom. Najveći motiv mog lika je nada, ona ga drži. U samom uvodu filma je već mnogo toga jasno – rekao je jednom prilikom Štimac.

Glumica iz Srbije sa uspešnom karijerom u Danskoj Danica Ćurčić dominira veoma teškom i kompleksnom ulogom napaćene žene koja pokušava da preživi sa ćerkom i pobegne s ukletog mesta. Ovo je njen prvi film na srpskom jeziku, na što je veoma ponosna.

Predstojeća, 95. ceremonija dodele nagrada Oskar biće upriličena u Los Anđelesu, 12. marta 2023. godine.

Na konkursu pet filmova

Film Dušana Milića imao je svetsku premijeru na 33. Filmskom festivalu u Trstu, gde je osvojio nagradu publike, a potom je dobio još dva priznanja na jubilarnom, 50. Festu. Autorsku ekipu filma čine scenarista i reditelj Dušan Milić, direktor fotografije Kiril Prodanov, scenograf Milenko Jeremić, kostimografkinja Lidija Jovanović, montažer Yanis Chalkiadakis i kompozitor i dizajner zvuka Kristian Eidnes Andersen, a iza filma stoje produkcijske kuće This and That i Firefly.

Danska, Bugarska, Italija, Grčka i Srbija stoje kao koproducenti ovog filma, uz podršku Eurimages i Media fonda, a svetski distributer je kuća Wide managment.

Na konkurs FCS, raspisanog 12. avgusta, prijavilo se pet filmova: “Sveta Petka – Krst u pustinji” Hadži-Aleksandra Đurovića, “Leto kada sam naučila da letim” Radivoja Andrića, “Mrak” Dušana Milića, “Heroji radničke klase” Miloša Pušića i “Strahinja Banović” Stefana Arsenijevića.

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!