Ovo nije vreme za šalu, apel iz Tužilaštva za visokotehnološki kriminal

„Napraviću masakr kakav svet još nije video. Ubiću sto ljudi“, napisao je K. S. iz Beograda na svom Fejsbuk nalogu. „Večeras od 17 do 22 sata biće pucnjave na ulici“, napisao D. R. iz Surčina na društvenim mrežama. Petnaestogodišnjak iz Vrnjačke Banje pretio drugovima iz odeljenja. Svi su privedeni.

Zamenica javnog tužioca u Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal Mirjana Stajkovac rekla je da Tužilaštvo prima veliki broj prijava građana, a svaka prijava se uzima u obradu i restriktivno se primenjuju mere.

„Elemente dela neću reći, ali svi mi znamo šta je pretnja, zavisi kome je poslato, pretnja je složen proces, ne bih ocenjivala šta je pretnja, a šta nije. Neko nešto doživljava pretnjom, a neko ne“, kaže Mirjana Stajkovac gostujući u Beogradskoj hronici RTS.

Prema njenim rečima, osobe koja su stavile takav sadržaj (pretnje) pozivaju se u policiju, pozivaju se roditelju, a nije samo IP adresa jedini način da se utvrdi identitet tih lica, već postoje i drugi načini.

Napomenula je da deca sada znaju da do 14 godine neće ići u zatvor, ali roditelji mogu biti prekršajno odgovorni ili građanskopravno odgovorni.

Apelovala je na roditelje da obrate pažnju na decu, ona možda smatraju da je neka poruka samo neslana šala ili možda hoće da se osvete roditeljima jer su kažnjeni, ali ovo nije vreme za šalu.

„Postala je epidemija ružnog ponašanja koja ima elemente krivičnog dela“, naglasila je zamenica Stajkovac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *