Ovaj neizvikani gradić proglašen je „Evropskim gradom godine“

Jedan holandski grad dobio je prestižnu titulu Evropskog grada godine. Ima kanale, bicikle i muzej pun Van Goghovih slika. Ipak, nije reč o Amsterdamu, već o istrijskom gradu Amersfortu, piše Metro.

Grad koji se nalazi jugoistočno od Amsterdama može se pohvaliti starim gradskim jezgrom sa zgradama koje datiraju iz srednjeg veka. Ulica Muurhuizen, gotovo kružna, važi za jednu od najlepših u celom gradu, a turisti rado šetaju njome, svraćaju u prodavnice i jedu u nekom od restorana.

Poput holandske prestolnice, Amersfort takođe ima sistem kanala, zajedno s mostovima, koji se mogu istražiti obilaskom brodom. Za ljubitelje umetnosti: grad je dom druge najveće zbirke Van Gogovih slika pa je takođe rodno mesto neoplasticističkog umetnika Pieta Mondriana, a posetioci se mogu uputiti u Mondriaanhuis, rodnu kuću slavnog slikara.

amersfort

U gradu se takođe nalazi i toranj Lieve Vrouwe, koji je sve što je ostalo nakon što je originalna crkva slučajno dignuta u vazduh. Visok je samo 100 metara, ali ako se popnete, bićete nagrađeni prelepim pogledom na grad.

amersfort

„Amersfort se fokusira na dobrobit i sreću svojih građana“

Amersfortu je titulu Evropskog grada godine dala Akademija za urbanizam u Londonu, koja je posetila grad kako bi procenila njegovu održivost, urbano planiranje i upravljanje. Takođe je dobio pohvale za kvalitet života, kao i za to kako se održavaju njegov karakter i baština.

amersfort

„Amersfort se fokusira na dobrobit i sreću svojih građana, od selidbi preko ograničenja korišćenja automobila do pružanja raznolikih i kvalitetnih pristupačnih domova“, rekao je žiri. Bio je u užem izboru za nagradu zajedno sa španskom Esteponom i engleskim Ekseterom, prenosi Index.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prava Pekara počinje sa radom u Smederevu!

Radno vreme objekata je od 06 do 18

Očekujemo Vas!